Komeetlander Philae kan weer actief worden
Nieuwe opnamen moeten uitsluitsel geven over de vraag of de landingsmodule Philae genoeg zonlicht opvangt om volgend jaar weer te kunnen ontwaken.
Nieuwe opnamen moeten uitsluitsel geven over de vraag of de landingsmodule Philae genoeg zonlicht opvangt om volgend jaar weer te kunnen ontwaken.
Door beelden van verschillende satellieten te combineren, hebben onderzoekers de oorsprong ontdekt van poollicht dat op hoge breedtegraad voorkomt.
Op ongeveer een derde van het Europese grondgebied komt minstens één grote roofdiersoort voor.
Met de prijs beloont Eos de beste scriptie in de exacte wetenschappen. De jury viel dit jaar voor ingenieur Robin Verschueren (KU Leuven) en zijn onderzoek naar zelfrijdende racewagens.
Trekvogels verlaten hun broedgebied ruim 24 uur voor een tornado toeslaat.
De Amerikaanse Marswagen Curiosity heeft kortdurende methaanpieken gemeten in de Marsatmosfeer. Dat kan wijzen op leven, maar niet-biologische verklaringen zijn wellicht waarschijnlijker.
De interstellaire 'tsunami' die in februari voor het eerst werd opgemerkt door de Amerikaanse ruimtesonde Voyager 1 duurt nog steeds voort.
Een overzicht van de gebeurtenissen en realisaties die het wetenschapsnieuws van 2014 kleurden?
De bacteriepopulaties die in iemands schaamhaar leven, kunnen dienen om daders van een seksueel geweldsdelict op te sporen.
De ontdekking van vuurstenen speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de mensheid. Nieuw archeologisch onderzoek wijst uit dat de mens zo'n 350.000 jaar geleden voor het eerst vuurstenen gebruikte.
Een variant in het nicotine-receptorgen zorgt bij mensen die nooit gerookt hebben voor een hoger lichaamsgewicht zorgt.
Ultrageluid kan de ernstige pijn verlichten van kankerpatiënten met uitzaaiingen in de botten.
Enkele Nederlanders maakten een digitale simulatie van de beroemde Alcatraz-ontsnapping. Ze besluiten dat de drie ontsnapte gevangenis misschien toch de kust bereikt hebben.
Wetenschappers van de Universiteit Leiden en de École polytechnique fédérale de Lausanne hebben een signaal opgespoord dat afkomstig kan zijn van donkere materie.
De diversiteit aan vogels is in de 10 à 15 miljoen jaar na het uitsterven van de meeste dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden spectaculair toegenomen. Dat is één van de conclusies van een grootschalig genoomonderzoek bij vogels.
Wie migraine heeft, is eigenlijk niet ziek. Het gaat om een verstoord pijnsysteem in de hersenen, zegt neuroloog Koen Paemeleire van de Universiteit Gent.
Biologe Sara Vicca van de Universiteit Antwerpen wint de Eos Pipet 2014 voor haar onderzoek naar de koolstofopslag in bossen. Jelle Hofman kreeg de publieksprijs voor zijn citizen science project "Airbezen".
Mogelijk komt het water op aarde toch niet van kometen, maar van asteroïden. Dat besluiten onderzoekers na een studie van het water op komeet 67P.