Oorzaak hypersomnie ontdekt
In het hersenvocht van hypersomniepatiënten is een mysterieuze substantie ontdekt die wellicht aan de oorzaak van de ziekte ligt.
In het hersenvocht van hypersomniepatiënten is een mysterieuze substantie ontdekt die wellicht aan de oorzaak van de ziekte ligt.
Neanderthalers waren capabele mammoetjagers. Dat leiden paleontologen af uit fossiele vondsten in de grot van Spy bij Namen.
Niet alle 'leefbare zones' zijn even geschikt voor de instandhouding van leven. Vooral die rond witte en bruine dwergsterren lijken nauwelijks leefbaar.
Het lichaam selecteert actief goedaardige darmbacteriën die helpen bij het verteren van voedsel of ons beschermen tegen ziekteverwekkers.
Wiskundige modellen van relaties kunnen voorspellen welke relaties stabiel zijn en welke gedoemd zijn te mislukken.
Slecht opgezette studies, weggemoffelde onderzoeksresultaten, incompetente controle-instanties en een goed geoliede marketingmachine. Volgens de Britse arts Ben Goldacre zorgt dat alles ervoor dat de geneeskunde niet optimaal functioneert en de patiënten zijn daarvan de dupe.
Soorten staan gemiddeld 20 jaar in de kast voor ze worden beschreven.
Middel herstelt immuunsysteem van muizen en schept mogelijkheden voor andere ziektes als astma en diabetes.
Door alle genen van twee patiënten in kaart te brengen, ontdekten onderzoekers een nieuwe vorm van verstandelijke handicap.
Recent opgedoken hersenfoto's van Albert Einstein tonen ‘vreemde kronkels’, maar die vertalen naar de uitzonderlijke vaardigheden van misschien wel de beste denker aller tijden blijkt moeilijk.
Planetair geomorfoloog Sebastiaan de Vet schijnt zijn licht op de eerste ontdekkingen van de Marskar.
Het conflict tussen wetenschappers en farmabedrijf Roche bereikt een hoogtepunt.
Krekels hebben hun oren op hun voorpoten, maar de manier waarop ze horen is vergelijkbaar met de mens.
Niet de Neanderthaler of de moderne mens, maar wel een gemeenschappelijke voorouder vond de techniek van het jagen met een speer uit.
De zoektocht van NASA-satelliet Kepler is met nog eens met maximaal vier jaar verlengd.
Het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) verdeelt 167 miljoen euro onder zes wetenschappelijke teams die de komende tien jaar onderzoek gaan doen naar onder meer kanker, nanotechnologie en de hersenen.
Een internationaal team van astronomen heeft een nieuw record gevestigd, door licht waar te nemen dat ruim 13,3 miljard jaar oud is.