Duiven dromen dat ze vliegen
Droom je soms dat je kan vliegen? Duiven doen dat ook! Nieuw onderzoek wijst uit dat vogels, naast zoogdieren, in staat zijn om te dromen tijdens de remslaap.
Droom je soms dat je kan vliegen? Duiven doen dat ook! Nieuw onderzoek wijst uit dat vogels, naast zoogdieren, in staat zijn om te dromen tijdens de remslaap.
Zeekatten, een soort inktvissen, kunnen zichzelf camoufleren door hun uiterlijk aan te passen aan hun omgeving. De complexiteit van hoe ze dat doen is fenomenaal.
Grottekeningen in het Franse La Roche-Cotard zijn het werk van neanderthalers en niet van Homo sapiens, wijst nieuw onderzoek uit. ‘Late neanderthalers verschilden helemaal niet zoveel van de Homo sapiens. Het is logisch dat zij ook grottekeningen maakten’, zegt professor Philip Van Peer (KU Leuven).
De zon brandde op hun hoofd en drinkwater was vaak schaars: onze voorouders in Afrika hadden te kampen met hitte. Het feit dat veel mensen vandaag nog steeds krullend haar hebben, zou hiermee te maken kunnen hebben.
Wie Knokke zegt, denkt aan dure handtassen, golfkarretjes en verboden frigoboxen, maar niet noodzakelijk aan wiskunde. Vandaag heropent echter het nieuw aangelegde Albertplein, alias Place Matuvu, met centraal een bijzondere geometrische vorm.
Uit genetisch onderzoek en onderzoek naar structuren en functies van beide organen blijkt dat er meerdere verbanden zijn tussen de gezondheid van het hart en van de hersenen.
Ze leven in je smartphone, op sociale media-apps, websites en slimme speakers ... We worden steeds meer omringd door chatbots, en gaan er soms mee om alsof het mensen zijn. Dat kan ver gaan. In Japan zijn duizenden mannen zelfs getrouwd met een bot. Hoe komt het dat we een band voelen met een levenloos ding? Wat zijn de mogelijkheden en gevaren van ChatGPT en co? Eos-redacteur Peter Vanwijnsberghe verdiepte zich in het onderwerp en praat erover met collega Liesbeth Gijsel.
Hoe ging edelsmeedkunst tijdens de renaissance in zijn werk? Kunsthistorica Hanne Schonkeren (Vrije Universiteit Brussel) zoekt dit uit door de pronkbekers zelf te maken.
Er is steeds meer bewijs dat astronauten in de ruimte vatbaarder zijn voor infecties. Hun verzwakte immuunsysteem herstelt zich weer op aarde.
De Nederlandse organisatie Voetentraining beweert dat het dragen van stevige schoenen nadelige gevolgen heeft voor onze stabiliteit, voetspieren en evenwicht. Klopt dat?
Heb je je ooit afgevraagd hoe pillen worden gemaakt? Een poeder stroomt door een productielijn, valt in een gat en wordt samengeperst tot een pil. Makkelijk, niet? En toch kan er veel misgaan, vertelt chemisch ingenieur Margot Coppens (KU Leuven - Janssen Pharmaceutica).
Waarom waren we niet klaar voor een pandemie en slagen we er misschien niet in om ons voor te bereiden op de volgende? Onderzoekers zetten vraagtekens bij de kortzichtige aanpak van regeringen.
Zijn de techondernemers echt bezorgd dat AI een gevaar is voor de mensheid? Of verbergt het strooien van doemscenario’s andere bedoelingen?
Sinds de SARS-epidemie in 2003 zijn wetenschappers op zoek naar een antiviraal middel tegen coronavirussen. Een overzicht.
Onderzoekers reconstrueerden de gewrichten en spieren van Lucy, de bekendste vroege voorouder van de mens. Daarmee verwierven ze nieuw inzicht in de gang van de mensachtige.
Hard studeren, zwoegen op je masterproef, een boek lezen voor je werk … Jezelf lange tijd concentreren vraagt veel zelfdiscipline. Neurowetenschappers stelden deze adviezen op om je concentratie te verbeteren.
Net als zoveel anderen kon psycholoog en neurowetenschapper Annabel Nijhof tijdens de corona-lockdowns wel een nieuwe hobby gebruiken. Die hobby leverde ook nieuwe online vrienden op. Nu kan ze niet meer zonder hen.
België telt bijna vierduizend geïnterneerden – mensen die iets strafbaars hebben gedaan maar geen ‘gewone’ celstraf krijgen omdat ze ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard. Er schort heel wat aan dat systeem. Dat leggen Eos Psyche&Brein en Sociaal.Net bloot na grondig onderzoek.