Nieuwe microfoon geïnspireerd op insectenoren
Een Britse specialist in het ontwerpen en 3D-printen van akoestische sensoren bedacht een revolutionaire microfoon gemodelleerd naar het gehoor van insecten.
Een Britse specialist in het ontwerpen en 3D-printen van akoestische sensoren bedacht een revolutionaire microfoon gemodelleerd naar het gehoor van insecten.
De halvering van de uitstoot van reactieve stikstof zou een zegen zijn voor het milieu, het klimaat en de biodiversiteit. Bovendien zou het hergebruik van al die stikstof een enorme financiële besparing opleveren.
Met behulp van de James Webb-telescoop hebben astronomen het warme stof rond de nabije jonge ster Fomalhaut in beeld gebracht. Zo konden ze de eerste planetoïdengordel die ooit buiten ons zonnestelsel is waargenomen in infraroodlicht bestuderen. Die bleek verassend complex.
Hoewel sprekers van dezelfde taal elkaar goed kunnen begrijpen, heeft iedereen haar of zijn eigen stemgeluid. Hoe ontstaan die verschillende stemmen?
Onderzoek laat zien dat katten- en hondenbaasjes zich gedragen als ouders en hun huisdieren ook opvoeden. Daar is een evolutionaire verklaring voor.
Waarom heeft ons land een Einsteintelescoop nodig? Het antwoord op deze en vele andere vragen krijg je van fysici Alexandre Sevrin (VUB) en Nick Van Remortel (UAntwerpen) tijdens een Eos Grijze Cellen-debat op 16 mei in Hasselt.
Om agressieve hersentumoren met medicijnen te bestrijden, moeten die medicijnen eerst voorbij de bloed-hersenbarrière geraken. Met een nieuw ultrasoon apparaat is dat voor het eerst gelukt.
Artificieel intelligente beeldgenerators maken fake foto’s zo echt dat we AI nodig hebben om ze te herkennen.
Wist je dat de gemiddelde levensduur van een windturbine 20 jaar is? Daarna belanden windturbines helaas op het stort omdat ze zijn gemaakt van thermoharders, materialen die (nog) niet gerecycleerd kunnen worden. "Tijd om daar verandering in te brengen", zegt Marlies Thys (VUB - VITO). Zij onderzoekt hoe recycleerbare thermoharders te maken door gebruik te maken van ... houtafval.
Mijnbouw produceert veel afval. In al dat mijnafval zijn vaak nog waardevolle metalen te vinden. Aan VITO onderzoekt Nor Kamariah nieuwe methodes om die overgebleven metalen te recupereren en die mijnresiduen ineens te reinigen. Dat proper mijnafval kan zo dan worden gerecycleerd tot bouwmateriaal.
De Ab Initio is het nieuwe opleidingschip van de Rotterdamse Scheepvaart en Transport College, dat onderdeel is van de internationaal opererende STC Group. Met dit innovatieve paradepaartje is de Nederlandse binnenvaart klaar voor de uitdagende toekomst. Waarom ontbreken dergelijke initiatieven, ondanks ronkende toekomstschetsen, nog steeds in Vlaanderen, dat ook een indrukwekkende maritieme historie heeft?
‘Kankerhoer!’, ‘Teringlijer!’, ‘Krijg de klere!’. Sprekers van het Nederlands kunnen kiezen uit een breed arsenaal aan ziektes om mee te schelden. Vooral vloekers in het midden en noorden van Nederland doen dat, al komt het fenomeen tegenwoordig ook in Vlaanderen voor. Waar komt dat vandaan?
Nieuw onderzoek in de befaamde Mandringrot biedt niet alleen een nieuw perspectief op de vroegste voorgeschiedenis van de Homo sapiens in Europa. Het brengt ook met zich mee dat we de nadagen van de neanderthaler misschien wel grondig moeten herbekijken.
Niet alle planetenstelsels in het universum zijn gerangschikt zoals het onze. Sterker nog: we leven in een van de zeldzaamste planetensystemen in het heelal.
Sinds de ontdekking van de eerste quasars meer dan een halve eeuw geleden vragen astronomen zich af hoe deze extreme objecten ontstaan. Sommige onderzoekers denken nu dat ze voortkomen uit botsingen tussen sterrenstelsels.
Duurzaam samenleven met everzwijnen? Dat is een steeds ontwikkelend proces waarbij mens en dier voortdurend samenwerken, leren en negotiëren. Zo kunnen we in de toekomst constructief omgaan met de uitdagingen van wilde dieren in Vlaanderen.
Astronomen hebben de Webb-ruimtetelescoop gebruikt om een rotsachtige exoplaneet te onderzoeken die bekendstaat als GJ 486 b. Als de waterdamp bij de planeet hoort, zou dat erop wijzen dat deze ondanks zijn verzengende temperatuur een atmosfeer heeft.
James Webb biedt een bijzondere blik op de planeet Uranus en haar ringenstelsel.