Een knuffelclub, waarom ook niet?
Wie graag coaching volgt in relatie tot een dier, kan tegenwoordig kiezen uit een breed aanbod: van zwemsessies met dolfijnen tot wandelingen met alpaca’s. Hoe wetenschappelijk is dat geknuffel?
Wie graag coaching volgt in relatie tot een dier, kan tegenwoordig kiezen uit een breed aanbod: van zwemsessies met dolfijnen tot wandelingen met alpaca’s. Hoe wetenschappelijk is dat geknuffel?
De cocons van puin rond stervende sterren zenden waarschijnlijk zwaartekrachtgolven uit, blijkt uit nieuwe computersimulaties.
Voor de meeste mensen zijn insecten bizarre, enge schepsels. Maar naarmate je ze beter leert kennen, worden ze fascinerende wezens die wonderbaarlijke metamorfoses ondergaan, complexe sociale levens hebben en op slimme manieren communiceren.
Serotonine en dopamine zijn bekende voorbeelden van chemische stofjes die ons gedrag beïnvloeden. Daarnaast zijn er nog een heleboel andere stofjes in onze hersenen waar we eigenlijk niet zoveel over weten. Neurobioloog Jan Watteyne onderzoekt hoe deze stofjes werken aan de hand van de worm C. elegans.
Hoe kan een landbouwer de uitstoot van gassen zoals ammoniak en methaan in de melkveestal nauwkeurig meten, zonder dure methodes of apparatuur? Kobe Coorevits (ILVO - KU Leuven) zoekt het uit tijdens zijn doctoraatsstudie en licht in deze video een tipje van de (sl)uier.
Deze lente vielen er in Vlaanderen vreemde vogels op te merken. Het gaat om zwarte ibissen en steltkluten, allebei soorten die zich normaal gezien ophouden in natte gebieden in het zuiden van Europa. Door de extreme droogte in Spanje en Italië trokken ze noodgedwongen noordwaarts.
Uit een bevraging in 2021 blijkt dat de helft van de Belgen het liefst flessenwater drinkt, en een op de drie kraanwater verkiest. Een kwart drinkt zelfs nooit kraantjeswater. Hoe komt dat? Wat zit er nu écht in kraanwater en wat betekent dat voor jouw gezondheid?
De permanent bevroren bodem in het Hoge Noorden werd altijd beschouwd als een ideaal gebied voor industriële activiteiten. De opwarming van de aarde legt nu een explosieve erfenis bloot.
Na de lezingen van Alexandre Sevrin (VUB) en Nick Van Remortel (UAntwerpen) is er een debat en kan het publiek vragen stellen.
Welke technologie hebben we nodig om zwaartekrachtgolven te meten? Waarom bouwen we de Einsteintelescoop ondergronds en wat maakt de regio rond het drielandenpunt zo geschikt als locatie? Nick Van Remortel (UAntwerpen) legt het uit.
Wat hopen wetenschappers te ontdekken met de Einsteintelescoop? Wat zijn zwarte gaten en hoe kunnen we zwaartekrachtgolven meten? Alexandre Sevrin (VUB) vertelde het tijdens Eos Grijze Cellen.
De bacterie Thermus aquaticus kan groeien bij hoge temperaturen. De hittebestendige enzymen zijn daarom zeer geschikt voor het maken van DNA-analyses.
Een neurowetenschapper, een bioloog, een fysicus en een artificieel intelligent systeem stappen een podium op. Kunnen zij vanuit hun expertise het fileprobleem oplossen? Dat was de vraag tijdens een panelgesprek van Eos Wetenschap op het Nerdland Festival. Het leverde even boeiende als irrelevante oplossingen op.
In een tijdperk waarin het recht op abortus in sommige landen op de helling staat, verschijnen opvallend veel films en documentaires over het thema. Door een realistisch beeld te scheppen van de behandelingen en de psychologische impact, maken films als L’événement ons bewust van het belang van abortusrecht.
Een derde van alle planeten in ons Melkwegstelsel bevindt zich in omloopbanen die veilig genoeg zijn om leven te kunnen herbergen, blijkt uit een analyse door Amerikaanse astronomen.
Taalmodellen als ChatGPT kunnen enorm lange, zeer correct geschreven teksten fabriceren. Op verzoek houden ze ook rekening met de gevoelens van de lezer. Maakt het dan nog wel uit wie iets zegt of schrijft?
Net voor de ontginning van ’s werelds meest ongerepte oceaanhabitat begint, wijst nieuw onderzoek op het belang van de bescherming ervan. In een gebied waarin België een kleine tweehonderd keer past, trof een team biologen zo’n vijfduizend tot nog toe onbekende organismen aan.
De helft van de Belgen drinkt liever water uit een fles dan uit de kraan. We vinden het niet lekker, en sluipen er ook niet allerlei gevaarlijke stoffen in? Hoe zit dat met resten van medicijnen, pesticiden, lood of hormonen in ons glaasje water? Eos-redacteur Ilse Boeren ploos de controlerapporten uit en vertelt er in deze podcast alles over aan collega Liesbeth Gijsel.