Duikende hagedis gebruikt ‘duikfles’ om onder water te schuilen voor roofdieren
De wateranolis (Anolis aquaticus) kan een luchtbel op zijn neus vasthouden wanneer hij onder water duikt.
De wateranolis (Anolis aquaticus) kan een luchtbel op zijn neus vasthouden wanneer hij onder water duikt.
Excited Delirium is een controversieel begrip. De term duikt vooral op wanneer iemand in handen van de politie het leven laat. Is het een aandoening, of toch vooral een excuus voor hardhandig optreden van de politie? En hoe gaan we er in België mee om?
Wetenschappers proberen om de taal van potvissen te ontcijferen. Een beter begrip van hun communicatie en gedrag geeft niet alleen een inkijk in hun wereld, maar ook in hoe wij als mens naar de fascinerende zeezoogdieren kijken.
Jouw webbrowser (ja, ook de browser die je nu gebruikt om deze tekst te lezen) is kwetsbaar voor hackers. Wekelijks ontdekken onderzoekers softwarefouten, oftewel bugs, die jouw online veiligheid en privacy ondermijnen. Mijn geautomatiseerde bug-historicus analyseerde 75 van die bugs over meer dan 100.000 codeversies en onthulde hun oorzaken.
Hoe kies jij een goed boek? Vertrouw er gerust op dat online boekenrecensies je niet alleen stationsromannetjes zullen aanbevelen. Ze hebben vrijwel evenveel aandacht voor literaire criteria als jury’s van literatuurprijzen, blijkt uit mijn onderzoek.
Met een prijs van meer dan duizend euro per kilogram zijn truffels een ware delicatesse. Maar het onderzoek naar truffels onthult ook een fascinerend verhaal over de samenwerking tussen planten en schimmels, cruciaal voor het meeste leven op aarde.
Europeanen handelden pas in coca toen ze wisten hoe je er cocaïne uit kon onttrekken, toch? Die aanname klopt niet, blijkt uit nieuw onderzoek. Cocabladeren werden in Europa al in de 17de eeuw geconsumeerd, zo’n tweehonderd jaar eerder dan gedacht.
Trekvogels hebben moeite met hun trektocht aan te passen aan een snel veranderende omgeving, waardoor hun aantallen afnemen. Onze nachtzwaluw houdt vast aan zijn bestemming, maar is onderweg wel flexibel. Dat kan de sleutel zijn tot zijn overleving.
ChatGPT’s moppen zijn vaak lachwekkend slecht. Maar als je het AI-model stap voor stap uitlegt hoe je humor schrijft, is het bijna net zo grappig als een comedian.
Ziek zijn, medicatie nemen, maar toch niet beter worden? Helaas wordt het probleem van resistente microben alleen maar groter. Gelukkig toont experimentele evolutie ons hoe ziekmakers resistent kunnen worden.
Meer dan de helft van hersentumorpatiënten ondervindt aandachts- en concentratieproblemen na behandeling. Een verstoring van hun hersennetwerk door de tumor of de therapie speelt hierin een belangrijke rol.
Afgelopen nacht reikte het magazine Annals of Improbable Research voor de 34ste keer de Ig Nobelprijzen uit - voor wetenschappelijk onderzoek dat je eerst doet lachen, maar dan doet nadenken. Plastic planten imiteren echte planten – of is het andersom – dronken wormen zijn trager dan nuchtere, en pijnlijke placebo’s werken beter.
Samen met een bevriend informaticus ontwikkelde radiotherapeut-oncoloog Philippe Westerlinck (UZ Luik) de Cancer Risk Calculator. Deze gratis app moedigt je aan om proactieve gezondheidsbeslissingen te nemen om je risico op kanker te verkleinen.
Een Amerikaanse start-up ontwerpt airco’s die energie opslaan als een batterij, om zo het elektriciteitsnet tijdens piekuren te ontzien.
Hebben mensen met autisme sociale interactieproblemen of begrijpen mensen zonder autisme hen gewoon niet goed? Een nieuw onderzoek laat mensen met autisme zelf aan het woord, en hun boodschap is duidelijk: communicatie met andere mensen met autisme is veel gemakkelijker.
Het Vlaamse SIGMA-project bracht de afgelopen zes jaar de mentale gezondheid van jongeren in kaart. 'Met veel jongeren gaat het goed, maar een op vijf jongeren heeft matige tot ernstige psychische klachten.'
Vind jij de heilige graal op deze foto? Een kleine tip: zoek niet naar het aureool, maar naar de halo. Op die plaatsen breekt een lysine actief de celwand van een bacterie af. Zo maken we de antibiotica van morgen.
Technici hebben met succes een probleem opgelost met de chemische stuwraketjes van de Voyager 1, die ervoor zorgen dat deze oude ruimtesonde op de aarde blijft gericht.