VIDEO: Palingen ontsnappen uit maag van roofvis
Sommige jonge Japanse palingen die worden ingeslikt door een roofvis, slagen erin om terug uit de maag van hun belager te ontsnappen. Biologen konden de bijzondere Houdini-truc filmen.
Sommige jonge Japanse palingen die worden ingeslikt door een roofvis, slagen erin om terug uit de maag van hun belager te ontsnappen. Biologen konden de bijzondere Houdini-truc filmen.
Wereldwijd zijn meer dan een miljard mensen besmet met parasitaire rondwormen, voornamelijk in tropische gebieden. Recent onderzoek heeft virussen in de rondwormen ontdekt die mogelijk bepaalde ziektes veroorzaken.
Boeren komen op straat en voedselprijzen swingen de pan uit. Door samen aan tafel te zitten en na te denken over de voeding van de toekomst, kunnen we de huidige voedselproblematiek aanpakken.
Op 22 september organiseert Platform Wiskunde Vlaanderen de tweede editie van het wiskundefestival MathFest. In een kort filmpje geven vijf deelnemers aan de Pitchbattle alvast een voorsmaakje. Wie verdedigt het best zijn of haar favoriete wiskundige? Stem mee!
Artificiële intelligentie kan de diagnose van bipolaire stoornis en schizofrenie makkelijker maken.
Stel je voor: een bezoek bij de oogarts en je weet of je de ziekte van Parkinson zal krijgen of niet. Ook al is het nu nog toekomstmuziek, toch zijn wetenschappers zoals ik volop bezig om hier werkelijkheid van te maken. Hoe kan het oog ons iets meer vertellen over een hersenziekte?
Vaak seks hebben zou het risico om te sterven aan hart- en vaatziekten verminderen. Hoe zit dat?
Het gaat al even niet goed met insecten, en dat heeft gevolgen voor de landbouw. Heel wat gewassen zijn immers afhankelijk van bestuivende insecten zoals bijen of zweefvliegen. Het tekort aan bestuivers maakt dat wereldwijd de opbrengst van gevoelige teelten onder het potentieel blijft.
Microbioloog Sarah Ahannach (28), mede-oprichter en coördinator van ’s werelds grootste burgerwetenschappelijk onderzoeksproject naar het vrouwelijke microbioom, sleepte de publieksprijs van de Eos Pipet in de wacht.
Met Ramsey-getallen loste wiskundige Sam Mattheus (30) een oud probleem op een gloednieuwe manier op. Meetkundigen kenden de oplossing al een halve eeuw, ze wisten alleen niet dat het de oplossing was. Zijn onderzoek werd bekroond met de Eos Pipet i.s.m. de Jonge Academie.
Deze vraag hebben onderzoekers van de VUB aan ruim drieduizend Vlaamse ouderen gesteld, met verrassende resultaten. Maar liefst vijf procent van de ouderen heeft een matig tot sterke stervenswens. Waarom is het zo belangrijk hier bij stil te staan?
Muziekbeleving blijkt te verschillen tussen muzikanten en niet-muzikanten. Zo zou een muzikaal brein andere netwerken gebruiken om muziek te verwerken.
Bacteriën kunnen bepaalde soorten PFAS afbreken.
Robots die liegen om iemands gevoelens te beschermen vinden we aanvaardbaar, maar robots die meer kunnen dan ze laten uitschijnen niet.
‘De tuin van Rubens is niet zomaar een tuin, maar een historische tuin. Het is belangrijk dat we waken over de verhalen die erachter zitten’, aldus Dr. Klara Alen. Als tuinconservator van het Rubenshuis in Antwerpen onderzocht ze welke planten in Rubens’ tuin groeiden. Dat resulteerde in de aanleg van een weelderige baroktuin. Naar aanleiding van de feestelijke opening spraken we met haar over haar onderzoek.
Autobedrijf Tesla zet al twee decennia in op innovatieve technologieën om zijn auto’s dé elektrische wagens van de toekomst te kunnen noemen. Innovatie voorop, maar die moderne technologieën slagen er niet altijd in autodiefstal te verhinderen.
De selectie van de Vlaamse PhD Cup 2024 is rond. Ontdek welke zestien jonge wetenschappers klaarstaan om hun jarenlange doctoraatsonderzoek te vertalen naar een krachtige en heldere presentatie van drie minuten.
Sommigen verkiezen een warme zomer, anderen een koude winter. De warmteminnende bacteriën die ik onderzoek verkiezen een extra warme broedstoof. Hoe overleven ze hierin en wat betekenen ze voor ons?