Wetenschappers kijken naar menstruatiebloed in onderzoek naar miskramen en endometriose
Kan sporten voorkomen dat je een miskraam krijgt? En helpt een dieet bij endometriose? Nederlandse wetenschappers gaan het na.
Kan sporten voorkomen dat je een miskraam krijgt? En helpt een dieet bij endometriose? Nederlandse wetenschappers gaan het na.
De meeste mensen beklimmen gletsjers ongetwijfeld voor de kick. Maar Chloë Paice beklimt ze om ze te bestuderen. Met prachtige foto's als resultaat!
Voor het eerst is er aangetoond dat bacteriën daadwerkelijk plastic verteren tot koolstofdioxide en andere moleculen. ‘Maar plastic-etende bacteriën zijn niet de oplossing voor ons wereldwijde plasticprobleem.’
De ideale partner, je droomhuis, de perfecte baan … Door middel van je gedachten kun je alles krijgen wat je maar wil. Manifesteren heet de methode, en het is een trend op sociale media. Werkt dat echt?
Bij de vorming van het zonnestelsel was er geen sprake van een gelijkmatige verdeling van materialen tussen de ‘buitenwijken’ en het binnenste deel, waar wij leven.
Een zakje vers versneden sla bevat één miljoen bacteriën per gram. De meerderheid daarvan zijn goede bacteriën die kunnen gebruikt worden om ziekmakende bacteriën weg te werken.
Om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, zijn vaak veel dierproeven nodig. VUB-onderzoeker Lianne van Os bewijst dat het soms anders kan. Van 1 muizenlever maakt zij in het lab zo'n 600 minilevers om medicijnen tegen leverziekte op te testen.
Meststoffen op basis van gerecyclede menselijke urine en uitwerpselen kunnen een veilig en duurzaam alternatief vormen voor kunstmest, denken onderzoekers.
Een neurostimulator mee ontwikkeld door de Universiteit Antwerpen en het UZA moet patiënten helpen om hun plas beter op te houden.
In het Hoge Noorden leefden 50 miljoen jaar geleden primaatachtige zoogdieren. Mogelijk leren zij ons iets over hoe soorten zich aanpassen aan de gevolgen van de huidige aardopwarming.
In de vijftiende eeuw behoorden de Nederlanden tot de best georganiseerde regio’s van Europa. Twee historici kijken voorbij de vorsten, naar de andere spelers die aan de touwtjes trokken.
Deeltjesfysicus en wetenschapscommunicator Margriet van der Heijden schreef de afgelopen jaren de rubriek Ongekend in de Nederlandse krant NRC. Daarin maakte ze korte biografieën van vrouwen die tegen de heersende tijdsgeest in onderzoekers werden in de fysica, chemie of wiskunde.
De norm is dat we druk zijn. We halen er ons gevoel van eigenwaarde uit. Om daar verandering in te brengen is op samenlevingsniveau verandering nodig, betoogt hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe.
Ken je het verhaal van de kikkerprins? Wedden dat je deze "kleverige" versie van evolutiebioloog Shabnam Zaman (VUB - Vrije Universiteit Brussel) nog niet hebt gehoord? Zaman doet onderzoek naar kikkerlijm, een verdedigingsmechanisme dat voorkomt bij bepaalde kikkersoorten en dat jou in de toekomst wel eens zou kunnen helpen.
Wanneer biologen een nieuwe soort ontdekken, moeten ze die ook een naam geven. Sommige wetenschappers grijpen dan de kans om op te komen voor het milieu of een andere maatschappelijke kwestie.
Amerikaanse onderzoekers bestudeerden 25 jaar lang medische gegevens van meer dan 11.000 volwassenen tussen 45 tot 66 jaar oud, die in de Verenigde Staten woonden. De wetenschappers volgden diezelfde mensen opnieuw op rond de leeftijd van 70 tot 90 jaar. Deelnemers die acht tot tien glazen water per dag dronken, bleven langer jong en gezond. Is water zo’n wondermiddel?
Tegen 2050 telt de aarde tien miljard bewoners. Tegelijk neemt de oppervlakte landbouwgrond per persoon af. Hoe voeden we al die mensen? Verticale landbouw belooft een oplossing: als we niet meer in de breedte kunnen uitbreiden, dan maar in de hoogte. ‘Binnenkort wordt elektriciteit bijna gratis. Dan zijn er geen grenzen meer aan wat we in verticale boerderijen kunnen kweken.’
Kniespecialist Johan Bellemans ontvangt naar jaarlijkse gewoonte heel wat onfortuinlijke skiërs op zijn kabinet. Het bezorgt hem gemengde gevoelens. 'Ik vind het kras dat mensen dat gevaar blijven opzoeken’, aldus Bellemans in Knack. Hoe risicovol is die sport?