Prehistorisch stenen ‘gereedschap’ kan per abuis door apen zijn gemaakt
Archeologen denken maar beter twee keer na voor ze scherpe stenen of steenscherven aan oermensen toewijzen, nu is gebleken dat ook apen ze kunnen produceren.
Archeologen denken maar beter twee keer na voor ze scherpe stenen of steenscherven aan oermensen toewijzen, nu is gebleken dat ook apen ze kunnen produceren.
‘Tekenen dat je een depressie hebt’, ‘Dingen die ik ervaar door borderline’, ‘Hoe je weet of je ADHD hebt’. Dat zijn voorbeelden van video’s die circuleren op TikTok. Of de makers een officiële diagnose hebben gekregen is niet altijd duidelijk. Toch concluderen kijkers van zulke video’s soms dat ze er ook aan lijden. ‘Als iemand zichzelf labelt, kan dat negatieve gevolgen hebben.’
Mensen die minder dan vijf uur per nacht slapen lopen drie keer meer risico op een beroerte dan diegenen gemiddeld zeven uur in dromenland zijn.
We associëren milieubewust gedrag vaak met grote inspanningen die we foutloos moeten doorvoeren voordat we onszelf ‘echt milieubewust’ mogen noemen. Studenten aan de UAntwerpen onderzochten wat de impact is van die extremen rond milieubewust gedrag én geven tips voor hoe het beter kan.
Kinderen die sporten, hebben als tiener minder mentale problemen dan leeftijdgenoten die niet hebben gesport. Dat komt vooral omdat sporten hun eigenwaarde verbetert.
Dat wij mensen onze ondergang tegemoet zullen gaan, lijdt geen twijfel. De vraag is wanneer en hoe dat zal gebeuren.
Dankzij de hitserie The Last of Us zijn Cordyceps-schimmels beroemd geworden. Maar de schimmel is meer dan een ‘zombieschimmel’ alleen. Ook in de geneeskunde is hij populair.
Sommige mensen voeren echt uit wat ze in hun dromen beleven. Dat kan een vroeg signaal zijn van de ziekte van Parkinson of andere hersenaandoeningen.
Zijn mieren goede biologische bestrijders? Mathijs Hast (UGent) onderzocht het potentieel van de beestjes voor de kasteelt met zijn masterproef.
Nanodeeltjes zorgen voor de kleurenpracht in middeleeuwse glas-in-loodvensters, maar ze verkleuren ook het streepje op je covidtest. Ze vormen mogelijk ook de basis voor revolutionair nieuwe medische behandelingen. Dat staken we op uit ons gesprek met Luis Liz-Marzán, scheikundige, nanodeeltjesexpert en kersvers eredoctor aan de UAntwerpen.
Resultaten van een nieuwe studie laten zien dat kindjes van moeders met een SARS-CoV-2-infectie tijdens de zwangerschap een verhoogde kans hadden op ontwikkelingsproblemen van het brein. Dat gold alleen voor jongetjes en niet voor meisjes.
Nu het vaker lang droog is, moeten we planten telen die tegen een stootje kunnen. Boeren zaaien daarom de granen, maïs of aardappelen die het best presteerden de voorbije, vaak droge, jaren. Er zijn ook nieuwe teelten die hun intrede doen in Vlaanderen: quinoa en kikkererwt bijvoorbeeld. Kunnen de Vlaamse boeren zomaar van het ene jaar op het andere overschakelen op zo’n nieuwe teelt?
Vandaag kunnen we met beton al bruggen 3D-printen. Toch moet deze veelbelovende technologie nog een aantal hordes overwinnen vooraleer ze op grote schaal in de bouw kan worden gebruikt. VUB-onderzoeker Yanjuan Chen legt uit wat die uitdagingen zijn en hoe zij die wil helpen overwinnen.
In 2025 valt de beslissing of de nieuwe Einsteintelescoop op het drielandenpunt België-Duitsland-Nederland komt. Welke ontdekkingen kunnen we verwachten en hoe lang houdt het standaardmodel van de fysica nog stand?
Zaterdag vond de zesde editie van de Grote Schelpenteldag plaats. De resultaten laten interessante regionale verschillen zien.
De overgang naar landbouw heeft een diepgaande invloed gehad op de ontwikkeling van ons immuunsysteem. Maar dat zit anders dan verwacht.
Zebravissen kopiëren angstig gedrag van hun soortgenoten. Dat wijst op een basale vorm van empathie die misschien al 450 miljoen jaar oud is.
Oceanograaf Jan Stel spreekt zich uit over plasticvervuiling, die zelfs tot een nieuwe ziekte bij vogels heeft geleid.