Moeten we ons echt zorgen maken over zonnevlammen?
Krachtige uitbarstingen vanaf de zon kunnen neerslaan op aarde. Dat gebeurt vaak – en het stelt lang niet zoveel voor als sommige krantenkoppen suggereren.
Krachtige uitbarstingen vanaf de zon kunnen neerslaan op aarde. Dat gebeurt vaak – en het stelt lang niet zoveel voor als sommige krantenkoppen suggereren.
Bij zowel maag-darmziekten als psychische stoornissen zijn heel wat dezelfde genen betrokken. Dat blijkt uit een genoombrede associatiestudie uitgevoerd door onderzoekers aan Shadong University en University of Michigan. De bevindingen versterken ook het idee van de hersen-darm as.
Kunnen drugs dienen als medicijn? En is er wel genoeg bewijs voor hun werking? Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel bespreekt het in de Educated Idiots-podcast.
De groeiende wereldbevolking en het ontsporende klimaat vergroten de druk op het land. In labs werken wetenschappers aan oplossingen als cellandbouw en precisiefermentatie.
Wat zijn algen eigenlijk?
Lang was het bestuderen van ufo’s een uitstekende manier om je carrière als wetenschapper te vermoorden. Vandaag duiken er echter steeds vaker legitieme wetenschappers op met een interesse in onverklaarde vliegende objecten. Of die openheid blijft aanhouden, staat nog allesbehalve vast.
Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel vindt middelen waar geen inspectie aan te pas komt te spannend. Haar persoonlijke ervaringen met drugs zijn dan ook zo goed als onbestaande. Maar wat als drugs legaal zouden zijn voor bepaalde toepassingen?
Op de Wereldtentoonstelling van 1894 werden 144 Congolezen in een namaakdorp te kijk gezet. De geënsceneerde mensenzoo moest het contrast benadrukken tussen de Afrikaanse primitiviteit en de Europese superioriteit. Maar achter de stereotiepe koloniale propaganda ging een menselijke tragedie schuil.
Waar komen we vandaan? Waar kunnen we naartoe? Is er leven elders in het universum? Die vragen houden ons al decennia bezig. Astrobioloog Emmanuelle Javaux legt uit waarnaar ze zoekt – en waarom er elders leven moet zijn.
Moleculair epidemioloog Rossella Alfano (UHasselt) en haar collega’s ontdekten dat een groene omgeving tijdens de zwangerschap de methylering van DNA bij het ongeboren kind beïnvloedt. Methylering speelt een belangrijke rol in de epigenetica, het moleculaire systeem dat onder meer genen in- en uitschakelt.
Armoede is veel meer dan louter ‘geen geld hebben’. Voor kinderen kan de impact van armoede erg groot zijn. Hoe uit zich die en vooral: wat doen we eraan? Psycholoog en auteur Vittorio Busato praat erover met Liesbeth Gijsel van Eos Wetenschap. Vittorio verdiepte zich voor de nieuwe editie van Eos in het thema armoede.
Ruimtestenen raken al heel snel ‘besmet’ door de aardatmosfeer. Dat bewijst de analyse van een meteoriet die in 2021 in het Engelse Gloucestershire is neergekomen.
Een bij vogelliefhebbers en kwekers bekende kaketoe-soort kan een ‘gereedschapskist’ transporteren en hanteren.
We hebben alleen véél stof nodig, en een kanon om het om de zoveel dagen vanaf de maan de ruimte in te schieten.
Exoplaneten zijn verrassend gelijkvormig in hun afmetingen. Een nieuw model verklaart mogelijk hoe dat komt.
Achttien nachten lang nam de LOFAR-telescoop een cluster van sterrenstelsels waar. Dat leidde tot een kleurrijke combinatiefoto.
Rond Quaoar, een dwergplaneet half zo groot als Pluto die voorbij de planeet Neptunus om de zon draait, bevindt zich een ringenstelsel. Dat stelsel is uitzonderlijk wijd, wat vragen oproept over het ontstaan van dit soort structuren.
De vogelgriep slaat om zich heen, ook onder zoogdieren. Onlangs ging het virus rond in een Spaanse nertsenfokkerij, waar voor het eerst overdracht van zoogdier op zoogdier werd vastgesteld. Eos sprak eerder met viroloog Thijs Kuiken. ‘Enkel met kleinere pluimveebedrijven kun je het risico op uitbraken beperken.’