Borstkankermaand: 10 borstkankermythes doorprikt
Oktober is borstkankermaand. Over de ziekte, die in België een op de negen vrouwen treft, bestaan nog steeds tal van misverstanden. We zetten de belangrijkste op een rij.
Oktober is borstkankermaand. Over de ziekte, die in België een op de negen vrouwen treft, bestaan nog steeds tal van misverstanden. We zetten de belangrijkste op een rij.
De bodem van de Noordzee ligt bezaaid met duizenden wrakken van schepen en vliegtuigen die heel wat gevaarlijke stoffen bevatten. Een daarvan is de V-1302 John Mahn. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers als patrouilleboot gebruikt en in 1942 in de Noordzee door een Britse bom getroffen.
Candida auris, een schimmel die aan een wereldwijde opmars bezig is, blijkt multiresistent te zijn. Het gevaar voor een nieuwe epidemie neemt toe.
Na anderhalve week online slaaptraining voel ik me nog niet beter uitgeslapen. Maar geen nood, dat blijkt normaal te zijn. Foute slaapkamergewoontes verander je niet in 1, 2, 3.
Kleine kriebelbeesten beroeren al eeuwenlang onze emoties. Van walging over fobie tot fascinatie: ‘Onderkruipsels’ is een expo die je gezien moet hebben.
Wetenschappers buigen zich over de vraag of artificiële intelligentie ooit bewust kan worden. Maar wat is bewust zijn? Bestaat het eigenlijk wel? Of leven we slechts in één grote illusie. De Educated Idiots zoeken het, samen met Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur Eos Psyche&Brein, voor jou uit.
Hoeveel en welke vissen zwemmen er in onze Vlaamse waterlopen? Voor een antwoord op die vraag moeten biologen vissen vangen en tellen. Een nieuwe DNA-techniek maakt het een pak makkelijker. Een zakje water uit een rivier volstaat om te weten wat er onder het wateroppervlak leeft.
Academici en zelfverklaarde nerds sloegen de handen in elkaar voor een dier- én budgetvriendelijke sensor die een nieuw licht werpt op het broedgedrag van de met uitsterven bedreigde zeeschildpad.
Twee keer per jaar verzetten we onze klok: van zomertijd naar wintertijd en omgekeerd. De reden waarom we dat doen is eigenlijk achterhaald. Maar kiezen we dan voor permanente zomertijd of permanente wintertijd, vraagt weerman Bram Verbruggen zich af.
De uitheemse flora in streken die ooit deel uitmaakten van hetzelfde koloniaal rijk vertoont een opvallende overeenkomst met elkaar. Die gelijkenissen tekenen zich sterker af naarmate de duur en de intensiteit van de koloniale periode.
Een dader laat zijn DNA achter op de plaats delict. Toch wordt hij niet gevat, want er is geen identieke match met het DNA van verdachten. Dankzij verwantschapsonderzoek kunnen speurders de dader alsnog klissen. En als het aan Sofie Claerhout ligt, verloopt dat onderzoek weldra een stuk efficiënter.
Ons dieet moet even gezond als ecologisch verantwoord zijn. Wetenschappers gaan na hoe die combinatie er in verschillende delen van de wereld uitziet.
En heb je je lichaamsgewicht volledig zelf in de hand? De antwoorden zijn genuanceerder dan wat velen – ook in de gezondheidszorg – denken.
Waar zit intelligentie in je brein? En is het een kwestie van geluk, hard werk of een goede omgeving? Je hoort het van neurowetenschappers Boris Konrad en Tom Verguts, hoogleraar schoolpsychologie Karine Verschueren en klinisch geneticus Hilde Van Esch.
Twintig biljard mieren dus, die samen 12 megaton wegen (in gedroogde vorm). Maar waarom zou je alle mieren ter wereld willen tellen?
Energiecrisis, klimaatcrisis, biodiversiteitscrisis... Plant snelgroeiende bomen op een akker en je slaat drie vliegen in één klap: het hout kan worden omgezet in benzine, de bomen vangen broeikasgassen en de bosjes vormen een thuis voor fauna en flora. Te mooi om duurzaam te zijn?
Het gaat slecht met de bijen. Nochtans was Vlaanderen enkele eeuwen geleden het walhalla van de honingbij. Waarom keerde het tij, en vooral: hoe lossen we de bijencrisis op? Eos-redacteur Ilse Boeren verdiepte zich in dit onderwerp en vertelt er in deze aflevering alles over aan Eos-collega Liesbeth Gijsel.
Die vraag formuleerde planeetonderzoeker Hans Huybrighs ooit zelf in een artikel over de zoektocht naar buitenaards leven. In deze aflevering kaatst Eos-redacteur Kim Verhaeghe de vraag naar hem terug: Waar ontdekken we het eerste buitenaards leven? Wanneer? Of komen de aliens binnenkort zelf bij ons over de vloer?