Diagnose met kunsthaartjes
Een chip bedekt met kunstmatige trilhaartjes kan de basis vormen voor nieuwe diagnosetoestellen.
Een chip bedekt met kunstmatige trilhaartjes kan de basis vormen voor nieuwe diagnosetoestellen.
Volgens diverse media zou een nieuwe studie nu bevestigd hebben dat de pil een immense invloed zou hebben op het gedrag. Minder drive om hogerop te geraken op de sociale ladder, minder zin in seks en minder motivatie in het algemeen. Klopt dat?
Onderzoek bij muizen toont aan hoe een specifiek gebied in de hersenen zich aanpast als de dagen korter worden.
NASA droomt van een buitenaardse kolonie. Daarin zullen ter plaatse gewassen geteeld moeten worden.
Door heen en weer te schipperen tussen algen blijken kleine schaaldieren die te bevruchten. Het is de eerste waargenomen vorm van "bestuiving" onder water.
Een nieuwe batterij op basis van aluminium en zwavel vormt een veilig en goedkoop alternatief op de huidige lithium-ionaccu’s.
Stoeien en speels vechten verscherpt de conditie en het denkvermogen van dieren. Al spelend ontwikkelen ze vaardigheden die nodig zijn om te overleven en zich voort te planten.
Waarom is de trek naar een welbepaald genotmiddel zo ontzettend moeilijk te weerstaan?
Over hoe patiënten veel meer zijn dan de uiteindelijke doelgroep van wetenschappelijk onderzoek.
De combinatie van psychotherapie en psilocybine vermindert het drankgebruik van mensen met een alcoholverslaving.
In de toekomst is zuurstof nodig om ter plaatse brandstof voor raketten te produceren, zodat ruimtetuigen vlot heen en weer kunnen pendelen tussen de aarde en Mars.
Mensen die lijden aan één of meerdere auto-immuunziekten lopen meer risico op hart- en vaatziekten, blijkt uit Leuvens onderzoek.
Uitzaaiingen van borstkanker ontstaan vooral tijdens de slaap.
Professor psychologie Bram Vervliet (KU Leuven) legt uit waar angst voor spinnen en andere gevaarlijke dieren vandaan komt. Hij ziet ook hoe hedendaags racisme gelijkenissen vertoont met angst voor spinnen en wat we eraan kunnen doen.
Cryptosystemen worden steeds beter beveiligd. Maar ook de aanvallen worden geavanceerder.
Wetenschappers aan drie VIB-onderzoekscentra bestuderen ons meest raadselachtige orgaan: het brein.
Hoe zit het met de gezondheid van de Noordzee voor onze kust? Welke rol speelt biodiversiteit nu juist in onze bossen en wat zijn de gevolgen van het verlies ervan? Eos-redacteur Ilse Boeren sprak erover met gewoon hoogleraar Ecotoxicologie en Marine Ecologie Colin Janssen (UGent) en hoofd van het Labo Bos & Natuur Kris Verheyen (UGent) op Theater Aan Zee.
Met de Artemis I lanceert NASA ook een toestel dat met zonnezeilen koers zal zetten naar een asteroïde ver in ons zonnestelsel.