De Vlaamse Scriptieprijs
Zit er nieuws in een scriptie? Wij vinden van wel. Daarom organiseren we bij Scimingo ieder jaar een zoektocht naar de boeiendste bachelor- en masterproeven. En geven ze de aandacht die ze verdienen.
Meest behandelde onderwerpen:
Kunstexpertise heeft lak aan regels
Een Van Gogh... of toch namaak? Kunstexperten die beslissen over de afkomst van een schilderij zijn aan weinig regels gebonden. Kunstwetenschapper Ann Van Eenaeme (UGent) pleit dan ook voor een betere omkadering van kunstexpertise.
Gentiel Acar (UGent) wint NBN Sustainability Award voor scriptie rond herbruikbaarheid van minerale wol als isolatie
Gentiel Acar (UGent) wint de allereerste NBN Sustainability Award met zijn scriptie over de herbruikbaarheid van minerale wol als dakisolatiemateriaal. In de bouwsector wordt isolatiemateriaal vandaag nog steeds verbrand bij renovaties of afbraken. Toch biedt het hergebruik van oud materiaal een kans om de ecologische voetafdruk te verminderen.
Hoe mieren onze groenten kunnen helpen beschermen
Zijn mieren goede biologische bestrijders? Mathijs Hast (UGent) onderzocht het potentieel van de beestjes voor de kasteelt met zijn masterproef.
Een slaatje vol bacteriën, a.u.b.
Een zakje vers versneden sla bevat één miljoen bacteriën per gram. De meerderheid daarvan zijn goede bacteriën die kunnen gebruikt worden om ziekmakende bacteriën weg te werken.
De weg van de toekomst: luchtzuiverend asfalt
In België alleen al ligt er meer dan 150.000 km aan wegdek. Wat als we dat hele oppervlak zouden kunnen gebruiken om de lucht te filteren? Arne Chantrain (UAntwerpen) toonde in zijn masterthesis aan dat het mogelijk is om een deel van de lucht te zuiveren door een bepaalde stof toe te voegen aan ons asfalt.
Wietse, de hond die naar wolven speurt
Katrien Vrijdag (Odisee) onderzocht in haar bachelorthesis of je een hond kan opleiden om wolven op te sporen. Ze ontwikkelde een soort examen om aan te tonen dat een hond geschikt is om wolvenmest te vinden, en toonde aan dat Wietse de hond daar stukken beter in is dan een mens.
Babette Lamote wint de Eosprijs 2020
Babette Lamote (Universiteit Gent) is de winnares van de Eosprijs 2020 voor exact-wetenschappelijke scripties. In haar masterproef ontwikkelde ze een methode om biobrandstof te maken uit landbouwafval.
Plantsteentjes
Laatmiddeleeuwse groente- en fruitresten uit Brusselse tuinen: ze zijn intussen al lang vergaan, maar via de huidige innovatieve technieken zijn ze perfect opnieuw op te sporen. De masterproef van archeologe Rosalie Hermans (VUB) is een ode aan de nieuwe wetenschappelijke revoluties uit de moderne archeologie.
Hoe Siri leert praten
Bommelding, verspringen, gynaecologie, december… hoe spreek je dat uit? Ook mensen struikelen soms over de uitspraak van woorden. Het lijkt dus bijna onmogelijk om dit aan een computer te leren.