Delia Filippone
Delia Filippone is freelance journalist en schrijft vooral over psychologie en hersenwetenschap.
Waarom de dood van een beroemdheid ons zo raakt
Wanneer een celebrity sterft, kan dat heel wat emoties losmaken bij fans. Ze rouwen, komen samen en organiseren herdenkingen. Hoe komt het dat de dood van een bekendheid ons zo kan raken?
Noise cancelling veroorzaakt (nog meer) overgevoeligheid voor geluid
Noise cancelling hoofdtelefoons kunnen bij overmatig gebruik overgevoeligheid voor geluid veroorzaken. Hoe zit het bij mensen die al overgevoelig waren, en bijvoorbeeld lijden aan misofonie of hyperacusis? Kunnen zulke hoofdtelefoons hen niet juist soelaas bieden? ‘Noise cancelling creëert voor onze hersenen een onnatuurlijke situatie.’
Drie vragen en antwoorden over emotionele verwaarlozing
Als je als kind emotioneel bent verwaarloosd, moet je dan de confrontatie met je ouders aangaan? En hoe herstel je van die verwaarlozing?
Als sterke geuren je de adem benemen
Parfums, deodorants, luchtverfrissers, zeep, … Deze geuren zijn voor veel mensen niet weg te denken uit hun dagelijks leven. Maar voor een kleine groep mensen zorgen zulke geuren juist voor veel overlast. Zo krijgen ze bijvoorbeeld hoofdpijn, worden ze misselijk, of raken ze zelfs in ademnood.
Ultrasoon geluid verhoogt de beweeglijkheid van zaadcellen
Australische onderzoekers hebben aangetoond dat bestraling met ultrasoon geluid met een hoge frequentie zowel weinig beweeglijke als onbeweeglijke zaadcellen sneller kan doen bewegen. Deze methode zou minder invasief zijn en ook de kans op bevruchting verhogen.
Waarom zijn er steeds meer singles?
Je eerste kus op je vijftiende, je eerste keer seks op je zeventiende en je eerste relatie ergens daartussenin. Dat zijn de gemiddeldes en ook ongeveer wat de maatschappij verwacht als het over seksuele ontwikkeling gaat. Toch zijn er heel wat twintigers die nog nooit seks of een relatie hebben gehad. Dat leidt tot vragen en schaamtegevoelens. ‘Single zijn wordt gezien als een tijdelijke toestand die zo snel mogelijk opgelost moet worden.’
‘Het bijhouden van een dagboek heeft veel positieve effecten’
‘Journaling’, ofwel een dagboek bijhouden, is populair op sociale media, en Apple kwam recent nog met een nieuwe app ‘Journal’ waarin je je gevoelens kwijt kan. Maar helpt dat echt? Is schrijven een effectieve manier om je gevoelens te verwerken?
Nieuwe ultradunne sensoren meten neuronale activiteit diep in de hersenen
Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden nieuwe sensoren die diep in de hersenen activiteit kunnen meten van zowel grotere populaties als van individuele neuronen, bij zowel mensen als bij dieren.
Activiteiten in de natuur hebben positieve impact op kinderen met autisme
Kinderen met autisme hebben op korte termijn baat bij activiteiten in de natuur, blijkt uit een nieuwe overzichtsstudie.