Dieter De Cleene
Dieter De Cleene schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Meest behandelde onderwerpen:
Vragen bij studies van Leuvense stamcelonderzoekster Catherine Verfaillie
Nederlandse experte vindt onregelmatigheden in meerdere papers. ‘Dit vraagt om uitleg.’
‘Het is te laat voor rechtvaardigheid’
De wereld blijft verslingerd aan fossiele brandstoffen. Klimaatwetenschapper Glen Peters zet de uitdagingen en kansen op scherp. ‘Negatieve emissies zijn een riskante gok.’
Nuttige info of ‘klimaatporno’?
De meeste extreme klimaatvoorspellingen zijn doorgaans gebaseerd op het zogenoemde RCP8,5-toekomstscenario. Dat wordt geregeld voorgesteld als het ‘business as usual-scenario, dat ons te wachten staat als doeltreffend klimaatbeleid uitblijft. Maar dat klopt niet helemaal.
Wanneer ligt kweekvlees op ons bord?
Het Israëlische Aleph Farms wil als eerste een in het lab gekweekte steak op de markt brengen. Eos ging kijken en proeven.
‘Buxusmotbestrijding waarschijnlijk geen oorzaak van mezensterfte’
Volgens Nederlands onderzoek is het onwaarschijnlijk dat jonge mezen sterven door vergiftigde rupsen. Jonge mezen zouden wel insecticiden kunnen binnenkrijgen via honden- en kattenharen in het nest. ‘Laat uit voorzorg geen haren achter in tuin of natuur.’
Klein brein, grootse prestaties
De gierparelhoen houdt er ondanks zijn kleine brein een complexe samenlevingsvorm op na. De vogel doet daarmee de ideeën over de evolutie van onze eigen samenleving wankelen.
Nieuwe studie levert sterk bewijs voor achteruitgang insecten
Zowel het aantal insecten, hun totale biomassa als het aantal soorten boert in Duitsland achteruit. Dat gebeurt vooral in landbouwgebied.
Van CRISPR-Cas tot bits en bites: deze interessante wetenschapsfilms zie je op InScience in Nijmegen
Op het internationale wetenschapsfilmfestival InScience in Nijmegen zie je de beste wetenschapsfilms van het afgelopen jaar, zoals Human Nature en The Bit Player. Lees hier onze recensies en maak kans op een duoticket.
Waar wonen welke wormen? Klimaat is bepalend
Wetenschappers brengen de wereldwijde diversiteit van regenwormen in kaart.