Dieter De Cleene
Dieter De Cleene schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Meest behandelde onderwerpen:
Nuttig 'geknutsel'
Ggo’s en nieuwe technieken zoals CRISPR zijn geen mirakeloplossing, wel een deel van de oplossing. Door ze overboord te gooien maken we het onszelf nodeloos moeilijk.
Hommels slopen de grens tussen zintuigen
Hommels zijn in staat om voorwerpen die ze enkel hebben gezien later op de tast te herkennen, en vice versa. Dat vermogen was tot nog toe enkel bij gewervelde dieren waargenomen.
‘De sprinkhanenplaag zal een impact hebben op de volgende generaties’
Miljarden sprinkhanen zwerven over Oost-Afrika en vreten er de velden kaal. Hoe ontstaat zo’n zwerm en wat valt ertegen te doen? ‘Als er niet efficiënt wordt opgetreden, kan deze plaag jaren blijven aanslepen’, zegt sprinkhaanexpert Heleen Verlinden (KU Leuven).
Belangrijke stap in kankertherapie met gentechniek CRISPR
In een eerste klinische studie blijken kankerpatiënten immuuncellen die met CRISPR zijn bewerkt goed te verdragen.
Het wordt te warm voor de hommel
Klimaatverandering draagt bij tot de achteruitgang van hommelsoorten.
‘De eerste mengvormen tussen mens en dier komen eraan’
Het belang van de genbewerkingstechniek CRISPR valt nauwelijks te overschatten. Van verbeterde gewassen tot behandelingen voor kanker en een rist genetische ziektes: de mogelijkheden zijn eindeloos. Moleculair bioloog en kankeronderzoeker Hetty Helsmoortel schreef er een boek over.
Is vliegen binnen Europa niet slecht voor het klimaat?
Vluchten binnen de EU vallen onder de handel in emissierechten. Niet vliegen binnen Europa leidt daarom niet automatisch tot minder CO2-uitstoot. Maar dat korte vluchten daarom geen reden tot bezorgdheid zijn, klopt niet.
Vlaanderen investeert in kweekvlees
3,6 miljoen euro voor consortium dat vet- en levercellen in het lab wil kweken en ‘kweekfoiegras’ wil maken.
‘Ik vind alleen de domme fouten’
Al jaren speurt Elisabeth Bik naar dubieuze plaatjes in wetenschappelijke papers, geregeld met succes. Vorige week vond ze onregelmatigheden in het werk van de onderzoeksgroep rond stamcelexpert Catherine Verfaillie. ‘Ik besef dat ik mensen schade berokken, maar ik kan niet de andere kant opkijken.’