Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Mars is bedekt met een antibacterieel laagje
Het oppervlak van de planeet Mars is, door een combinatie van chemische verbindingen (perchloraten) en de UV-straling van de zon, hoogstwaarschijnlijk bacteriedodend.
Kleine exoplaneten lijken óf op de aarde óf op Neptunus
Er bestaan bijna geen exoplaneten die anderhalf tot twee keer zo groot zijn als onze aarde. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van de gegevens die de Kepler-satelliet over exoplaneten heeft verzameld.
ALMA kiekt dramatisch stellair vuurwerk
Sterexplosies worden meestal in verband gebracht met supernova's: de spectaculaire dood van sterren. Maar nieuwe ALMA-waarnemingen geven inzicht in explosies aan het andere eind van de levenscyclus van sterren: de geboorte.
Nederlands kleinste supercomputer
Een team van Nederlandse wetenschappers heeft een supercomputer gebouwd ter grootte van vier pizzadozen.
Het zwarte gat in het Melkwegcentrum lijdt al miljoenen jaren honger
Uit onderzoek met de Hubble-ruimtetelescoop blijkt dat het minstens zes miljoen jaar geleden voor het laatst een grote hoeveelheid gas heeft opgeslokt.
Zeven ‘aardes’ ontdekt in buitengewoon rijk planetenstelsel
Drie van de planeten bevinden zich in de leefbare zone van hun ster en zouden oceanen van water op hun oppervlak kunnen hebben. De ontdekking is gedaan door wetenschappers van de Universiteit van Luik.
Zoek mee naar Planeet 9
NASA heeft een nieuwe zoekcampagne opgezet die moet leiden tot de ontdekking van onbekende objecten aan de rand van ons zonnestelsel (of zelfs daarbuiten), waaronder de hypothetische ‘Planeet 9’.
NASA zet in op planetoïdenonderzoek
De lanceringen van twee missies, Lucy en Psyche geheten, staan gepland voor respectievelijk 2021 en 2023.
Astronomen vinden extragalactische bron van mysterieuze snelle radioflits
Deze FRB’s zijn snelle radioflitsen met een raadselachtige oorsprong, waarvan nu voor het eerst het gast-sterrenstelsel is geïdentificeerd.