Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Spitzer-ruimtetelescoop is 15 jaar in de ruimte
Komende zaterdag is het precies vijftien jaar geleden dat NASA de succesvolle ruimtetelescoop Spitzer in een baan om de aarde bracht. Het was de bedoeling dat het instrument, dat de hemel op infraroodgolflengten onderzoekt, minstens 2,5 jaar zou functioneren, en dat is dus ruimschoots gelukt.
Meer van vloeibaar water ontdekt bij zuidpool Mars
Bij radaronderzoek van de zuidpool van Mars is, anderhalve kilometer onder het ijsoppervlak, een verborgen meer van vloeibaar water ontdekt.
Brusselaars sporen bron van kosmische neutrino’s op
De ontdekking brengt de oplossing van het vraagstuk van de kosmische straling een belangrijke stap dichterbij.
Marsbodem is rijk aan organische verbindingen en stoot methaan uit
Gegevens van de Marsrover Curiosity wijzen erop dat het methaan op Mars in elk geval voor een deel opgesloten zit in kristallen van bevroren water. Verder laat een nieuwe analyse van boormonsters die door Curiosity zijn verzameld zien dat de bodem van Mars rijk is aan organische verbindingen.
Multiversumtheorie kan niet verklaren waarom ons heelal is zoals het is
Een multiversum – een stelsel van vele naast elkaar bestaande heelallen – is wellicht niet zo’n onherbergzaam oord als tot nu toe wordt aangenomen.
Zonnestelsel in beginjaren geroosterd door supernova
Het zonnestelsel heeft in zijn beginjaren mogelijk flink te lijden gehad van een nabije supernova-explosie.
Marssonde InSight gelanceerd
Zaterdag 5 mei is de nieuwe Marsmissie InSight gelanceerd. Het was voor het eerst dat een interplanetaire vlucht van NASA vanuit de Vandenberg-luchtmachtbasis in Californië vertrok en niet vanuit Cape Canaveral in Florida.
Laatste theorie van Hawking gepubliceerd
Deze week verschijnt een nieuwe theorie over het ontstaan van het heelal, die Stephen Hawking samen met zijn Belgische collega Thomas Hertog heeft opgesteld.
De ruimtetelescoop van de toekomst zet zichzelf in elkaar
De ruimtetelescoop zou bestaan uit talrijke afzonderlijke modules die verspreid over maanden of jaren ‘meeliften’ met andere ruimtemissies.