Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Ook andere gassen dan zuurstof kunnen leven op exoplaneten ‘verklikken’
Wetenschappers van twee Amerikaanse universiteiten hebben een eenvoudige aanpak gevonden voor het opsporen van leven op planeten buiten ons zonnestelsel. Daarbij wordt ook naar andere ’veelbelovende’ gassen gekeken dan zuurstof.
Veel meer sterren met overgewicht dan verwacht
Een enorm stervormingsgebied in een buursterrenstelsel van de Melkweg bevat veel meer zware sterren dan voor mogelijk werd gehouden.
Mars is niet zo droog als hij lijkt
Nieuw onderzoek wijst erop dat het water dat vroeger over het oppervlak van de (inmiddels kurkdroge) planeet Mars heeft gestroomd voor een belangrijk deel is opgenomen door gesteenten.
Mogelijke doorbraak in onderzoek donkere materie
Tot nu toe liet donkere materie zich alleen 'verraden' door zijn zwaartekrachtwerking. Onderzoekers bewandelen nu een andere piste om dit mysterieuze bestanddeel van de kosmos te bestuderen.
"Ruimteschip" Oumuamua geeft niet thuis
De luistercampagne naar mogelijk ‘intelligente’ signalen van de interstellaire planetoïde 'Oumuamua heeft niets opgeleverd.
Reserve-raketten van Voyager 1 voor eerst in 37 jaar opgestart
NASA-technici hebben vier ‘stuurraketjes’ van de ruimtesonde Voyager 1 voor het eerst sinds 1980 weer eens opgestart. Ze bleken nog feilloos te werken.
Smog van koolwaterstoffen houdt Pluto koel
Ruimtesonde New Horizons registreerde tijdens zijn scheervlucht langs Pluto onverwacht lage temperaturen. Een nieuwe analyse toont nu aan hoe dat komt.
Astronomen ontdekken eerste interstellaire komeet
Op 18 oktober jl. hebben astronomen een komeet ontdekt die rechtstreeks uit de interstellaire ruimte lijkt te komen.
Komeet 67P is een samenklontering van ‘stofbolletjes’
Onderzoeksresultaten van de Rosetta-missie naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko laten zien dat dit kleine ijzige hemellichaam voornamelijk bestaat uit ‘stofbolletjes’ met afmetingen van enkele millimeters.