Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Ster met twee ‘gezichten’ ontdekt
Een nieuw ontdekte witte dwerg lijkt twee ‘gezichten’ te hebben: de ene kant van de ster bestaat uit waterstof, de andere uit helium. Astronomen staan voor een raadsel.
Aminozuur ontdekt in nabij stervormingsgebied
De nieuwe ontdekking doet vermoeden dat het aminozuur ook te vinden zal zijn in andere stervormingsgebieden en dat het een veel voorkomend ingrediënt is van het gas en stof waaruit sterren en planeten ontstaan.
Belangrijke bouwsteen voor leven gevonden op Saturnusmaan Enceladus
Wetenschappers vinden bewijs voor fosfor op Enceladus. Dit element is essentieel voor al het leven op onze planeet.
Cocons van stervende sterren kunnen een bron van zwaartekrachtgolven zijn
De cocons van puin rond stervende sterren zenden waarschijnlijk zwaartekrachtgolven uit, blijkt uit nieuwe computersimulaties.
Een derde van de meest voorkomende planeten in ons Melkwegstelsel kan ‘leefbaar’ zijn
Een derde van alle planeten in ons Melkwegstelsel bevindt zich in omloopbanen die veilig genoeg zijn om leven te kunnen herbergen, blijkt uit een analyse door Amerikaanse astronomen.
Enorme zonnevlek te zien op de zon
Op de zon is momenteel een zonnevlek te zien die vier keer zo groot is als de aarde. Ze is groot genoeg om met het blote oog zichtbaar te zijn, mits je je ogen beschermt met een eclipsbril of een speciaal zonnefilter.
Astronomen ontdekken eerste stralingsgordel buiten ons zonnestelsel
De ontdekking werd gedaan bij de bruine dwergster LSR J1835+3259, die ongeveer even groot is als de planeet Jupiter, maar veel compacter is.
Webb spoort planetoïdengordel rond nabije ster op
Met behulp van de James Webb-telescoop hebben astronomen het warme stof rond de nabije jonge ster Fomalhaut in beeld gebracht. Zo konden ze de eerste planetoïdengordel die ooit buiten ons zonnestelsel is waargenomen in infraroodlicht bestuderen. Die bleek verassend complex.
Webb ontdekt waterdamp, maar van een planeet of van diens moederster?
Astronomen hebben de Webb-ruimtetelescoop gebruikt om een rotsachtige exoplaneet te onderzoeken die bekendstaat als GJ 486 b. Als de waterdamp bij de planeet hoort, zou dat erop wijzen dat deze ondanks zijn verzengende temperatuur een atmosfeer heeft.