Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Voor het eerst zijn seismische golven gedetecteerd die door de kern van Mars gingen
Uit de seismische gegevens, gedetecteerd door NASA’s Marslander InSight, blijkt dat de kern van de planeet vloeibaar is en bestaat uit een ijzerlegering met een fors aandeel zwavel en zuurstof.
‘Meteorietentest’ wist belangrijke magnetische informatie
Een populaire en eenvoudige methode om vast te stellen of een brok gesteente al dan niet een meteoriet is blijkt funest voor de magnetische informatie die in de ruimtesteen verborgen zit.
Het vreemde gedrag van komeet 'Oumuamua verklaard
In 2017 zorgde een mysterieuze komeet met de naam 'Oumuamua voor nogal wat ophef. De komeet 'gedroeg' zich zo vreemd, dat enkele wetenschappers dachten dat het om een buitenaards ruimteschip ging. Nu hebben astronomen een andere verklaring gevonden.
Pech voor Star Trek-fans: planeet ‘Vulcan’ bestaat toch niet
De detectie van een exoplaneet bij de ster 40 Eridani – bekend van Star Trek – berust op een vergissing.
Meteorietkrater ontdekt in Franse wijngaard
Een van de wijngaarden in de buurt van de Zuid-Franse stad Béziers ligt in een ronde, 200 meter brede depressie of laagte die op een inslagkrater lijkt.
‘Ongerepte’ meteorieten bestaan niet
Ruimtestenen raken al heel snel ‘besmet’ door de aardatmosfeer. Dat bewijst de analyse van een meteoriet die in 2021 in het Engelse Gloucestershire is neergekomen.
Nieuw ringenstelsel ontdekt in ons zonnestelsel
Rond Quaoar, een dwergplaneet half zo groot als Pluto die voorbij de planeet Neptunus om de zon draait, bevindt zich een ringenstelsel. Dat stelsel is uitzonderlijk wijd, wat vragen oproept over het ontstaan van dit soort structuren.
Zonnestelsel is ontstaan uit ‘slecht gemengd cakebeslag’
Bij de vorming van het zonnestelsel was er geen sprake van een gelijkmatige verdeling van materialen tussen de ‘buitenwijken’ en het binnenste deel, waar wij leven.
Deze planetoïde heeft de eigenschap van een airbag
Itokawa is een zogeheten ‘puinplanetoïde’ – een losse samenballing van brokken gesteente en stof, die bijna voor de helft uit lege ruimte bestaat.