Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Zonnestelsel is ontstaan uit ‘slecht gemengd cakebeslag’
Bij de vorming van het zonnestelsel was er geen sprake van een gelijkmatige verdeling van materialen tussen de ‘buitenwijken’ en het binnenste deel, waar wij leven.
Deze planetoïde heeft de eigenschap van een airbag
Itokawa is een zogeheten ‘puinplanetoïde’ – een losse samenballing van brokken gesteente en stof, die bijna voor de helft uit lege ruimte bestaat.
Astronomen presenteren kolossaal panorama van de Melkweg
De nieuwe dataset omvat ruim drie miljard objecten en is daarmee waarschijnlijk de grootste catalogus in zijn soort tot nu toe.
Webb ‘scoort’ zijn eerste exoplaneet
De James Webb-ruimtetelescoop heeft voor het eerst de aanwezigheid van een exoplaneet kunnen bevestigen. De planeet, formeel aangeduid als LHS 475 b, is bijna precies even groot als de onze.
Korte gammaflitsen treden vooral op in jonge sterrenstelsels
85 procent van de korte gammaflitsen is afkomstig van jonge sterrenstelsels die in flink tempo nieuwe sterren produceren.
Neutronensterren lijken een beetje op chocoladebonbons
Duitse natuurkundigen zijn erin geslaagd om meer te weten te komen over de opbouw van neutronensterren. Hun verrassende conclusie: neutronensterren vertonen overeenkomsten met chocoladepralines.
Planeten kunnen hun ster jong houden
Planeten kunnen ervoor zorgen dat hun moedersterren zich jonger gedragen dan ze in werkelijkheid zijn.
James Webb maakt unieke foto van Neptunus met ringenstelsel
De James Webb-ruimtetelescoop heeft zijn eerste opname van de planeet Neptunus gemaakt. De foto geeft het duidelijkste beeld van de ringen van de verre planeet in meer dan dertig jaar.
‘Waterwerelden’ zijn talrijker dan gedacht, suggereert nieuw onderzoek
Mogelijk bevatten veel meer planeten in verre zonnestelsels grote hoeveelheden water dan tot nu toe werd aangenomen. Zulke werelden bestaan misschien wel voor de helft uit water, maar dat bevindt zich waarschijnlijk ondergronds.