Els Verweire
Els Verweire is redacteur gezondheid en geneeskunde.
Meest behandelde onderwerpen:
Tinnituspatiënten zijn onderling zeer verschillend, hun behandeling ook
Er moet meer aandacht komen voor de onderlinge verschillen tussen patiënten en gerichte behandelingen, pleiten onderzoekers van de Universiteit Antwerpen.
Paarse vingers en blauwe tenen: wat is er aan de hand?
Iedereen heeft weleens koude vingers of tenen. Maar bij sommigen neemt dat wel heel extreme vormen aan. Blootgesteld aan koude of extreme stress trekt alle kleur weg uit hun lichaamsuiteinden. Het fenomeen is meestal onschuldig, maar kan ook wijzen op een onderliggende aandoening.
Eén stukje DNA kan decennia-oude cold cases oplossen
Een dader laat zijn DNA achter op de plaats delict. Toch wordt hij niet gevat, want er is geen identieke match met het DNA van verdachten. Dankzij verwantschapsonderzoek kunnen speurders de dader alsnog klissen. En als het aan Sofie Claerhout ligt, verloopt dat onderzoek weldra een stuk efficiënter.
‘Het stigma dat aan overgewicht kleeft, is wraakroepend’
En heb je je lichaamsgewicht volledig zelf in de hand? De antwoorden zijn genuanceerder dan wat velen – ook in de gezondheidszorg – denken.
‘Als de wetenschap bewijst dat gender geen ideologie maar een realiteit is, moet je dat communiceren’
Als student had Piet Hoebeke een heel eigen studiemethode. Hij las zijn cursus en legde de materie uit aan een denkbeeldig publiek. Die techniek gebruikt hij nu ook in zijn lezingen en debatten. ‘De grootste uitdaging voor een wetenschapscommunicator bestaat erin de feiten zo uit te leggen dat iedereen het begrijpt’, vertelt hij. Het leverde hem de Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie op.
Honderd korte stukjes over de werking van je brein
Over ons brein valt veel meer te vertellen dan wat past in een medische context, lees je in Breinbreker van neuroloog Steven Laureys.
Dit gebeurt er in je brein als je een hond aait
Interactie met honden leidt tot meer activiteit in de prefrontale cortex. Dit hersendeel helpt bij het verwerken van sociale en emotionele interacties.
Ongeboren baby’s hebben al roet in hun longen, lever en hersenen
Uit nieuw onderzoek van de Universiteit Hasselt en de Universiteit van Aberdeen blijkt voor het eerst dat er in de longen, lever en hersenen van ongeboren baby’s al sporen van luchtvervuiling terug te vinden zijn.
Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar Zweedse paleogeneticus Svante Pääbo
De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde gaat dit jaar naar de Zweedse arts en paleogeneticus Svante Pääbo (67) voor zijn ontdekkingen over het genoom van uitgestorven mensachtigen en de menselijke evolutie.