Els Verweire
Els Verweire is redacteur gezondheid en geneeskunde.
Meest behandelde onderwerpen:
Ongeboren baby’s hebben al roet in hun longen, lever en hersenen
Uit nieuw onderzoek van de Universiteit Hasselt en de Universiteit van Aberdeen blijkt voor het eerst dat er in de longen, lever en hersenen van ongeboren baby’s al sporen van luchtvervuiling terug te vinden zijn.
Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar Zweedse paleogeneticus Svante Pääbo
De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde gaat dit jaar naar de Zweedse arts en paleogeneticus Svante Pääbo (67) voor zijn ontdekkingen over het genoom van uitgestorven mensachtigen en de menselijke evolutie.
Immunotherapie biedt kans op genezing van uitgezaaid melanoom
25 procent van de melanoompatiënten met uitzaaiingen geneest na 5 jaar immunotherapie, blijkt uit onderzoek aan het UZ Brussel.
Gezonde botten voor alle kinderen
De werkgroep Vitamine D van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde beveelt vitamine D aan voor alle kinderen tot 6 jaar en voor risicogroepen tot 18 jaar.
‘Slim’ hoortoestel kan liplezen, zelfs door mondmaskers heen
Een nieuw systeem dat in staat is te liplezen, zelfs wanneer sprekers mondmaskers dragen, kan bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie hoortoestellen.
‘Gezonde levensjaren gaan vooral verloren aan mentale aandoeningen en middelengebruik’
Wetenschappers van Sciensano onderzochten voor het eerst de impact van ziektes op nationaal niveau.
Vegetarische vrouwen lopen een hoger risico een heup te breken dan vleeseters
Britse wetenschappers onderzochten het risico op heupfracturen bij vrouwen met een verschillend dieet. Ze deden dat op basis van de UK Women's Cohort Study, een grote Britse studie die bij een zeer uitgebreide groep Britse vrouwen het dieet en de levensstijl onderzoekt in relatie tot chronische ziekten.
Nieuw medicijn blokkeert de overdracht van malariaparasieten door muggen
Een enkele injectie met het medicijn zou de overdracht tussen mensen via muggen gedurende een heel malariaseizoen kunnen voorkomen.
Onderzoekers leggen een van de drijvende krachten achter de ziekte van Alzheimer bloot
Het eiwit tau speelt een centrale rol bij de ontwikkeling van alzheimer. Het was tot nu toe onduidelijk hoe tau precies aan de ziekte bijdraagt. Australische onderzoekers hebben een deel van dat mysterie opgelost.