Els Verweire
Els Verweire is redacteur gezondheid en geneeskunde.
Meest behandelde onderwerpen:
Sterke ouders, sterke kinderen
Een infectie overwinnen komt de afweer van volgende generaties ten goede.
Kun jij nog zonder wetenschap?
Het vaccin dat je onlangs kreeg tegen het coronavirus, de smartphone in je broekzak, de serie die je ‘s avonds bingewatcht: de Dag van de Wetenschap brengt dit jaar een ode aan alles wat je leven beter, makkelijker en leuker maakt, maar er niet was geweest zonder wetenschap.
Wie schilderde wat? Nieuw onderzoek onthult precieze aandeel van Hubert en Jan Van Eyck in Lam Gods
Een van de grootste mysteries in de kunstgeschiedenis is opgelost: uit nieuw onderzoek blijkt voor het eerst welke delen van het Lam Gods werden geschilderd door Hubert Van Eyck en wat van de hand is van zijn broer Jan.
Nobelprijs voor onderzoek naar manier waarop we warmte, koude en aanraking voelen
De Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde gaat dit jaar gezamenlijk naar de Amerikaanse fysioloog David Julius en de Armeens-Amerikaanse moleculair bioloog en neurowetenschapper Ardem Patapoutian. Hun baanbrekende ontdekkingen verklaren hoe warmte, koude en aanraking signalen in ons zenuwstelsel in gang kunnen zetten.
Airco-effect van bossen kan hittegolven helpen afzwakken
U merkte het ongetwijfeld zelf al: in de zomer voelen bossen koeler aan dan hun omgeving en in de winter warmer. Maar hoe groot het verschil in elk bos precies bedraagt, was tot nu toe koffiedik kijken.
Patiënten met migraine of clusterhoofdpijn voelen zich vaak onbegrepen
In augustus voerde onderzoeksbureau iVOX een online onderzoek uit bij duizend Vlamingen over migraine en clusterhoofdpijn. Wij pikten er enkele resultaten uit.
Vaccinatie zorgt voor belangrijke barrière van antilichamen in de neus
Belgische onderzoekers vonden antilichamen in de neus van volledig gevaccineerden. Die kunnen een rem zijn op infectie en verspreiding van het coronavirus.
Nieuwe aanknopingspunten voor het verbeteren van therapie tegen kanker
Waar tumorcellen zich nog kunnen herstellen na een enkele aanval door T-cellen, sterven ze wanneer de T-cellen hen in korte tijd meerdere keren beschadigen.
Parkinsonpatiënten missen kennis over strategieën om beter te stappen
Patiënten met de ziekte van Parkinson hebben vaak last van hinderlijke loopstoornissen. Sommigen schuifelen, anderen bevriezen zodra ze willen stappen. Compensatiestrategieën die daarbij kunnen helpen, zijn hen vaak onbekend.