Els Verweire
Els Verweire is redacteur gezondheid en geneeskunde.
Meest behandelde onderwerpen:
Het coronavirus valt ook de nieren aan
Een infectie met SARS-CoV-2 kan leiden tot de vorming van littekenweefsel in de nieren en tot een verminderde nierfunctie.
De gevolgen van vuurwerk
De jaarwisseling zal rustiger verlopen dan normaal. In Nederland kunnen ze de honderden vuurwerkslachtoffers missen als kiespijn nu er weer een verzorginfarct dreigt door de coronacrisis. Een landelijk vuurwerkverbod moet ook helpen om de virusoverdracht in te perken. Al stemt het evengoed tot nadenken over de impact op mens en dier.
Een kier in een ondoordringbaar pantser
De scherpste beelden ooit van een levende bacterie tonen dat deze micro-organismen mogelijk toch een kwetsbare plek hebben.
Kortademigheid bij patiënten met long covid kan wijzen op hartproblemen
Covid-19-patiënten die een jaar na de infectie nog steeds kortademig zijn bij lichamelijke activiteit, hebben mogelijk hartschade opgelopen.
‘Je moet wapens ontwikkelen in vredestijd, niet wanneer de oorlog begint’
De Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie bekroont elk jaar een uitzonderlijke, carrièrelange inzet op het vlak van wetenschapscommunicatie. Tijdens de coronapandemie gaf viroloog Johan Neyts (KU Leuven) geregeld duiding in de media over antivirale geneesmiddelen en vaccins.
Sterke ouders, sterke kinderen
Een infectie overwinnen komt de afweer van volgende generaties ten goede.
Kun jij nog zonder wetenschap?
Het vaccin dat je onlangs kreeg tegen het coronavirus, de smartphone in je broekzak, de serie die je ‘s avonds bingewatcht: de Dag van de Wetenschap brengt dit jaar een ode aan alles wat je leven beter, makkelijker en leuker maakt, maar er niet was geweest zonder wetenschap.
Wie schilderde wat? Nieuw onderzoek onthult precieze aandeel van Hubert en Jan Van Eyck in Lam Gods
Een van de grootste mysteries in de kunstgeschiedenis is opgelost: uit nieuw onderzoek blijkt voor het eerst welke delen van het Lam Gods werden geschilderd door Hubert Van Eyck en wat van de hand is van zijn broer Jan.
Nobelprijs voor onderzoek naar manier waarop we warmte, koude en aanraking voelen
De Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde gaat dit jaar gezamenlijk naar de Amerikaanse fysioloog David Julius en de Armeens-Amerikaanse moleculair bioloog en neurowetenschapper Ardem Patapoutian. Hun baanbrekende ontdekkingen verklaren hoe warmte, koude en aanraking signalen in ons zenuwstelsel in gang kunnen zetten.