Els Verweire
Els Verweire is redacteur gezondheid en geneeskunde.
Meest behandelde onderwerpen:
Botscans zonder risico op kanker
MRI-beelden van botstructuren kunnen nauwkeurig worden omgezet naar CT-beelden in 3D, zonder gebruik te maken van röntgenstraling.
Sciensano: 'Veel minder griep dan in vorige jaren'
Het lage aantal griep-infecties is volgens Sciensano wellicht deels te danken aan de maatregelen die we met zijn allen treffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Onvervulde wens
Specialist Guy Verhulst brengt de oorzaken en mogelijke oplossingen van vruchtbaarheidsproblemen in beeld.
Zoom in op de schilderijen van Van Eyck
Op de website van het digitalisatieproject Closer to Van Eyck kan je inzoomen op de allerkleinste details in de schilderijen van Van Eyck én op de lagen onder het verfoppervlak die dankzij radiografie en infraroodreflectografie zichtbaar werden.
‘Twee boterhammen meer of minder kunnen het verschil maken’
Hoeveel voeding heeft een ernstig zieke patiënt nodig? Gangbare berekeningen slaan de bal vaak mis, met meer infecties en complicaties als gevolg. Een meettoestel dat mee ontwikkeld werd aan het UZ Brussel moet een oplossing op maat bieden.
Drie procent van de vaccins gaat verloren. Hoe kan dat beter?
Ongeveer 3 procent van de vaccins belandt niet bij de burgers omdat ze beschadigd raken, te snel ontdooid worden of niet snel genoeg gebruikt worden.
Effectievere behandeling van inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, in de maak
Een nieuwe methode waarbij cellen van het immuunsysteem de instructie krijgen om beschadigd weefsel in de darm te helpen herstellen opent de weg voor een effectievere behandeling van inflammatoire darmziekten.
Borstkanker voor het eerst meest vastgestelde kanker
Voor het eerst is longkanker wereldwijd niet meer de meest gediagnosticeerde vorm van kanker. Dat is sinds vorig jaar borstkanker bij vrouwen.
Kunsthistoricus kruipt in de huid van Jan van Eyck
Hoe was het om te schilderen in de vijftiende en zestiende eeuw? Kunsthistoricus Indra Kneepkens ging zelf aan de slag met de olieverven en additieven die veel gebruikt werden in de tijd van Jan van Eyck. Ze ondervond aan den lijve welke effecten de keuzes van de schilders hadden op hun werk. En wat voor een meester Jan van Eyck daarin was.