Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Oranje licht maakt slim
Oranje licht activeert de hersengebieden die instaan voor alertheid, uitvoerende functies en emoties. Het fotopigment melanopsine speelt hierin een belangrijke rol.
Sponzen gaven oceanen zuurstof
De eerste dieren gaven de oceaan zuurstof, en niet andersom.
Camoufleren of extreem opvallen?
In de dierenwereld schreeuwt een felle huidskleur: eet me niet op, ik ben giftig! Ook sommige niet-giftige dieren maken er gebruik van door hun giftige tegenhangers te imiteren. Maar op de evolutionaire weg ernaartoe gaat het soms mis, blijkt uit een studie.
Pauselijke oorkonde uit Gent gevonden in kartonnen doos in Nijmegen
Een perkamenten oorkonde uit 1292, afkomstig uit Gent, is boven water gekomen in de Radboud Universiteit Nijmegen. Hoe het waardevolle document daar geraakt is, blijft een raadsel.
Computervirus verspreidt zich zoals de griep
Britse onderzoekers hebben een computervirus ontwikkeld dat zich onopgemerkt via wifi-netwerken verspreidt.
Nazirechtszaal Neurenberg gaat digitaal
Duitse onderzoekers hebben zaal 600 van het Neurenbergse gerechtsgebouw digitaal gedocumenteerd, om de historische rechtszaal weer in haar oorspronkelijke staat te herstellen.
Drummer wordt cyborg
Deze cyborg-drummer heeft met zijn armprothese een streepje voor.
Bloedtest voorspelt alzheimer
Een bloedtest kan met ruim 90 procent nauwkeurigheid voorspellen of een gezonde persoon binnen de drie jaar de ziekte van Alzheimer krijgt of niet.
Nieuwe 'ozonvreters' ontdekt
Nederlandse wetenschappers hebben in de atmosfeer vier nieuwe gassen ontdekt die de ozonlaag aantasten.