Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Niet alleen planeten hebben ringen
Astronomen hebben een ringenstelsel aangetroffen rond een centaur-planetoïde. Erg bijzonder, want voorheen waren enkel ringen bekend rond planeten.
Is het graf van Attila de Hun ontdekt?
Bouwvakkers hebben in de Hongaarse hoofdstad Boedapest een spectaculair graf uit de vijfde eeuw blootgelegd.
Kleuters zoeken het best zelf naar antwoorden
Kleuters zijn heel geïnteresseerd in wetenschap en techniek, maar hoe goed ze wetenschappelijke verklaringen kunnen bedenken hangt af van de context en de volwassenen rond hen.
Verkeerde statistiek in neurowetenschap vertekent resultaten
In veel neurowetenschappelijke artikelen wordt een ongepaste statistische analyse gebruikt voor bepaalde datasets. Dat vertekent de resultaten.
Kaketoe op schilderij verrast historici
Kunsthistorici ontdekten een kaketoe op een Italiaans schilderij uit 1496. Ze willen nu uitvissen hoe het dier van Australië naar Venetië kwam. Voor zover bekend was er geen handel tussen Australië en Europa in die tijd.
Hoe gezond is eigen kweek?
Groenten uit tuinen bij de snelweg of naast het spoor kunnen zware metalen bevatten. In de stad blijkt lood een boosdoener te zijn.
Het blije hersengebied
Een gebied in de cingulate cortex zorgt ervoor dat we blij worden van leuke vooruitzichten. Als het slecht functioneert, worden we depressief. Tenminste, dat is zo bij apen.
Dieven grootste plaag voor Egyptische wijngaarden
Geschiedkundigen hebben een contract uit de vierde eeuw kunnen ontcijferen. Daarin wordt een wachter aangeworven om een wijngaard te beschermen.
Schilderijen tonen luchtvervuiling
Bekende schilders brachten de samenstelling van de atmosfeer van hun tijd in beeld.