Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Te kleine baby’s door fijn stof
Vrouwen die tijdens hun zwangerschap worden blootgesteld aan fijn stof, lopen een hoger risico op een baby met een te laag geboortegewicht en een te kleine hoofdomtrek.
Bonobo's voelen empathie
Bonobo's verwerken hun emoties op een soortgelijke manier als menselijke kinderen dat doen. En ze kunnen zich inleven in de gevoelens van soortgenoten.
Woorden kwetsen wél
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ons brein een pijnstillende stof aanmaakt als we een emotionele belediging incasseren.
Jager-verzamelaars leefden naast landbouwers
De twee groepen leefden 2.000 jaar naast elkaar, met weinig bloedvermenging, blijkt uit een grootschalige DNA-studie van oude skeletten in Science.
Nederlanders winnen Solar Challenge
Het Delftse Nuon Solar Team is dit jaar de winnaar van de World Solar Challenge in Australië. Solar Team Twente eindigde derde.
Hoofd Hendrik IV waarschijnlijk van iemand anders
Leuvens hoogleraar Jean-Jacques Cassiman heeft aangetoond dat het vermeende hoofd van koning Hendrik IV van Frankrijk en het bloed op de zakdoek van Lodewijk XVI niet overeenkomen met het DNA van de Bourbon-dynastie.
Belgische archeologen vinden oude kunstschatten in Titicacameer
Een team Belgische en Boliviaanse archeologen heeft op de bodem van het Titicacameer in Bolivia een grote hoeveelheid oude kunstschatten gevonden. Het gaat om voorwerpen van 2.000 tot 2.500 jaar oud.
Kubusvormige robotjes buitelen over elkaar
Wetenschapper van het MIT hebben een nieuwe soort robotjes ontwikkeld die zichzelf samenstellen.
Mini-kooitjes voor bacteriën
Onderzoekers hebben met behulp van een nieuwe 3D-printtechniek microscopisch kleine kooitjes gemaakt waarin bacteriën passen. Zo kunnen ze de interactie tussen soorten bestuderen.