Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Wie verdient de Eos-scriptieprijs? Stem mee!
Een nauwkeurige magnetometer, luchtzuiverend asfalt, expressieve spraakcomputers, larven die kippenmest eten en gepersonaliseerde preventie van nierstenen. Deze vijf studenten maken kans op onze Eos-scriptieprijs.
Voetbalwetenschap van a tot z
Over voetbal hebben we allemaal wel iets te zeggen. Ook hersenonderzoekers en psychologen. Het - luchtige - lexicon van het voetbal, zoals wetenschappers het zouden schrijven.
Nonnetje wint pleit op vierde Grote Schelpenteldag
1.100 mensen telden afgelopen weekend samen 40.000 schelpen tijdens de Grote Schelpenteldag. Het Nonnetje was goed voor bijna 30 procent van alle gevonden schelpen, gevolgd door Halfgeknotte strandschelp (23%) en Kokkel (19%). Twee derde van alle gevonden Nonnetjes werd als ‘doublet’ aangetroffen. Dat wijst op een recente sterfte, mogelijk onder invloed van de stormcondities de voorbije weken.
Wie verdient de Eos-scriptieprijs? Stem mee!
Ziekenhuisbacteriën in de gootsteen, kernfusiereactors en kaaskroketten, een semi-autonome landbouwrobot, de bevries- en vluchtreactie van muizen en bio-ethanol uit de niet-eetbare delen van landbouwgewassen. Deze vijf studenten maken kans op onze Eos-scriptieprijs.
Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg winnen de Eos Publieksprijs Wetenschapscommunicatie
Het duo maakt een erg succesvolle podcast die filosofische thema’s op een toegankelijke wijze aansnijdt.
Rogier Deckmyn overleden
Vorige week overleed auteur en journalist Rogier Deckmyn. Hij schreef onder andere voor Eos Wetenschap.
Speciaal voor kinderen: Alles over het coronavirus
Een klein vreemd vleermuizenvirus zorgt ervoor dat iedereen moet thuisblijven. Adrian Liston schreef een boekje op kindermaat over het coronavirus en hoe we het kunnen bestrijden.
Zorgt corona ervoor dat we anders koken en eten?
Vlaamse universiteiten starten een grootschalig internationaal onderzoek naar de kook- en eetgewoontes van mensen sinds COVID-19 en de bijhorende maatregelen. Je kunt bijdragen aan het onderzoek door een vragenlijst in te vullen.
Grote Schelpenteldag afgelast
Gezien de ontwikkelingen rond het coronavirus wordt de Grote Schelpenteldag van zaterdag 14 maart afgelast.