Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Zeg maar dag tegen je penis
Voor diersoorten waarbij de bevruchting van eicellen in het lichaam plaatsvindt, is een penis best handig. Toch moet het gros van de vogelsoorten het zonder stellen.
Atoommodel bohr bestaat 100 jaar
Het is honderd jaar geleden dat de Deense natuurkundige Niels Bohr de samenstelling van atomen en moleculen beschreef. Mooie gelegenheid om terug te blikken op die spannende jaren van de fysica, die onze blik op de natuur voorgoed veranderden.
Oudste bekende primaat niet groter dan muis
Een piepklein aapje met een lange staart is het oudste primatenfossiel tot nu toe.
Ook neanderthalers kregen kanker
Kroatische wetenschappers beschrijven het eerste geval van een bottumor bij een neanderthaler. De rib is 120.000 jaar oud. Opmerkelijk, want de oudste bekende ‘modern-menselijke’ tumor dateert van amper 4.000 jaar geleden.
Doorbraak in MS-onderzoek
Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd een veelbelovende behandeling te ontwikkelen voor multiple sclerose.
Je hand als afstandsbediening
Met handbewegingen allerlei elektrische toestellen bedienen, waar ook in huis. Het kan via wifi. Amerikaanse onderzoekers leggen hun prototype uit.
Bouwen op nanoschaal
Het begint met één achtvlakstructuur, een octahedron, en na vier stappen zijn het er al 625. Zo ontstaat een ‘netje’ waarmee je bijvoorbeeld levende cellen kan vangen.
De grazende mens
Voorouder mens koos 3,4 miljoen jaar geleden voor een ander dieet: grassen.
Egyptische kraal uit de ruimte
Oude Egyptenaren gebruikten ijzer uit meteorieten.