Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Zoutconsumptie gelinkt aan auto-immuunziekte
Het overmatig gebruik van zout in voeding bevordert mogelijk de ontwikkeling van auto-immuunziekten zoals multiple sclerose en inflammatoire darmziekten.
Aantal bosolifanten met twee derde gedaald in Centraal-Afrika
Het aantal bosolifanten in Centraal-Afrika is de voorbije tien jaar met 62 procent gedaald. Dat blijk uit een grootschalige studie in het tijdschrift Plos One.
Bijen onthouden beter dankzij cafeïne
Cafeïne in nectar helpt honingbijen om de geur van bloemen langer te onthouden. Die strategie levert koffieplanten trouwe bestuivers op.
Voor honden en ratten is snuffelen als praten
Dieren zoals ratten en honden snuffelen niet alleen aan soortgenoten om elkaar te herkennen, maar ook om hun onderlinge hiërarchie nog eens goed in de verf te zetten.
Canadese ijskappen smelten steeds sneller
Twintig procent van de Canadese ijskappen kan eind deze eeuw al voorgoed verdwenen zijn.
Zelfs lichte klap op hoofd kan hersenschade uitlokken
Atleten die herhaaldelijke klappen op hun hoofd te verwerken krijgen lopen een verhoogd risico op hersendegeneratie later in hun leven. Niet de klappen op zich, wel een ontspoorde immuunreactie ligt mogelijk aan de basis.
Menselijk metabolisme in kaart gebracht
Wetenschappers van over de hele wereld hebben de handen in elkaar geslagen om een kaart te maken van het menselijke lichaam.
Gelukkige Pi-dag!
Donderdag 14 maart is het weer pi-dag. Muzikant Eric Baranyanka schreef voor de gelegenheid het nummer 'Math Power'.
Leven op aarde dankzij kometen?
Kometen en meteorieten hebben wellicht een grotere rol gespeeld bij het ontstaan van het leven op aarde dan tot nu toe werd aangenomen.