Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Vissen naar DNA
‘eDNA’ verraadt welke dieren in rivieren leven.
Strijd tegen ebola werkte ook tegen malaria
In 2014 daalde het aantal malariaslachtoffers gevoelig in Liberia.
De verrijzenis van uitgestorven diersoorten
Binnenkort kunnen wetenschappers uitgestorven diersoorten terug tot leven wekken. Zo zouden rond 2022 mammoeten opnieuw kunnen bestaan.
Verjaardag van Oostenrijks-Amerikaanse componiste Alma Mahler
Alma Mahler-Werfel is een van de vele creatievelingen die het Europa onder de nazi’s ontvluchtten. Velen van hen kwamen in de VS terecht en tilden daar het culturele leven naar een hoger niveau.
Deed de pest ook Byzantium de das om?
Tussen de uitbraak van de Justiniaanse Pest en de val van Constantinopel liggen liefst zeven eeuwen. Maar de timing van de epidemie was zo slecht dat ze weleens een cruciale rol kan hebben gespeeld.
Lucy stierf na val uit boom
Haar soort leefde voornamelijk op de grond, maar sliep misschien in het boomkruin.
Injecteerbaar gaas volgt hersenactiviteit
Breinimplantaten bestaan al geruime tijd, maar doordat ze zo instabiel zijn en bovendien van rigide materialen vervaardigd kunnen ze niet lang functioneren. Met een inspuitbaar elektronisch gaas wordt dat probleem verholpen.
Mensen met ‘koffiegen’ zijn sneller verzadigd
Onze verslaving aan koffie is ten minste voor een deel genetisch bepaald. Dat blijkt uit onderzoek bij Italianen en Nederlanders.
Diagnose van psychische ziektes met hersenscans
Mensen met psychische problemen krijgen in de toekomst misschien een objectieve diagnose via een bloedtest of hersenscan.