Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Drijfplant is levende oliespons
Kunnen we deze varen inzetten om olie op te ruimen?
Zo word je een topcoach
Het is een vertrouwd beeld: atleten die na een sterke prestatie in de armen van hun coach vliegen. Hoe word je een topcoach? Vier wetenschappelijk onderbouwde tips.
Ideale bloeddonor: jonge man of saaie vijftiger?
Zeventig procent van de Belgen heeft ooit in zijn leven bloed nodig, terwijl maar drie procent van de Belgische bevolking geregeld bloed geeft. Dat is veel te weinig, maar niet iedereen kan zomaar bloed geven.
Virus helpt zijn gastheer (maar vooral zichzelf)
Een wijdverbreid plantenvirus verpest niet alleen de oogst, het is ook sluw en achterbaks. Met een aantrekkelijk parfum leidt het bijen om de tuin, zodat geïnfecteerde planten succesvoller zijn bij de voortplanting.
Het leven van de Groenlandse haai begint bij 150
Groenlandse haaien kunnen wel vierhonderd jaar oud worden. Daarmee zijn ze de langst levende gewervelden op aarde.
Nieuwe behandeling voor nierstenen in de maak
Een natuurlijk fruitextract lost calciumoxalaat op, de substantie waaruit de naaldachtige kristallen zijn gemaakt die nierstenen zo pijnlijk maken.
Waarom krijgen we zelden hartkanker?
Evolutie heeft sommige organen beter gewapend tegen kanker dan andere, denken wetenschapper.
Een touchpad op je arm
Koreaanse wetenschappers hebben een flexibele touchpad gemaakt dat in niets lijkt op het rigide, harde exemplaar op onze laptop.
Eén en dezelfde molecule doet drie ziekten de das om
Leishmaniasis, de slaapziekte en de ziekte van Chagas. Hoewel het verschillende (tropische) aandoeningen zijn, worden ze veroorzaakt door parasieten die qua biologie en genetica niet zo sterk van elkaar verschillen.