Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Handprothese besturen dankzij videogame
Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een videogame ontwikkeld om de bewegingen van een handprothese te trainen.
Pesticiden bedreigen zaadkwaliteit
Mannen die veel pesticiden binnenkrijgen, produceren minder sperma en een hoger percentage afwijkende zaadcellen.
Waarom vogels er liever saai uitzien
Seksuele selectie zoals bij de pauw, waar het mannetje imponeert met een bont verenkleed, is veeleer uitzondering.
Luchtvervuiling heeft impact op baby’s brein
Blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap vermindert mogelijk de intelligentie van de baby en verhoogt het risico op ADHD.
John Nash en Louis Nirenberg delen Abelprijs
De Abelprijs, de 'Nobelprijs' voor de wiskunde, gaat dit jaar naar de Amerikaanse wiskundige John Nash Jr. en de Canadees Louis Nirenberg.
Het visuele woordenboek in ons brein
Als we een woord zien dat we kennen, dan schiet een breingebied genaamd visual word form area (‘visuele woordvormingsgebied’) in actie. Dat geldt ook als we een onbestaand nonsenswoord aanleren, zo blijkt.
Hongerige ijsberen jagen op vogeleieren
Door het slinkende poolijs zoeken hongerige ijsberen hun toevlucht tot eieren, ontdekten Nederlandse biologen. Maar dat beïnvloedt de vogelpopulatie in het noordpoolgebied.
‘Apart opsluiten radicale gevangenen heeft geen zin’
Radicale moslims blijken in de gevangenis nauwelijks invloed te hebben op andere gevangenen. Zet je ze bij elkaar in een aparte afdeling, dan dreigen ze echter verder te radicaliseren.
Onzichtbare soldaten
Dankzij inktvissen kunnen soldaten ook onzichtbaar worden voor infraroodcamera’s.