Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Windmolenillusie
De windmolenillusie van Sylvia Wenmackers is genomineerd voor de verkiezing van Best Illusion of the Year.
Navigatiestrategieën en de problemen die honden ondervinden
Navigatietechnieken verschillen per soort en hangen sterk af van de bewegingsmanier van de soort. Zo zullen vogels navigeren op een andere manier dan dieren die op de grond leven.
De Levensschool is geen alleenstaand geval, en de minister weet dat
Het wordt tijd dat de overheid in de opleidingen die ze subsidieert het pseudowetenschappelijke kaf van het koren scheidt. Want de Levensschool is geen alleenstaand geval.
Wiskundige mijmeringen bij een badkamer
Over allerlei soorten betegelingen.
De stilste van de klas
Wereldkampioenen stilzitten en meesters in camouflage: wandelende takken. Als entomologen de tropische wouden van Zuidoost-Azië intrekken, keren ze met tientallen nieuwe soorten terug.
Levende fossielen: jonger dan je denkt
De degenkrab is samen met de coelacant een schoolboekvoorbeeld van een 'levend fossiel', een organisme dat amper verschilt van miljoenen jaren oude fossielen. Maar schijn bedriegt.
De man die bijna Belg was
Eugène Catalan is een minder bekende naam onder de wiskundigen, en toch heeft hij zijn stempel gedrukt, o.a. met de getallenrij van Catalan, de constante van Catalan en het vermoeden van Catalan.
Injection!
Eos-redacteur Dieter De Cleene maakte deze week een paraboolvlucht. Hij mocht een dertigtal keer zo'n twintig seconden gewichtloosheid ervaren. Een kort relaas van zijn 'ruimtevlucht'.
In de ban van de ring: hoe een ellips en een hyperbool een perfect koppel vormen
Vanuit welke punten zie je een ellips als een cirkel? Onwaarschijnlijk maar waar: vanuit de punten van een hyperbool! Een reden om even wat tijd te steken in de beroemdste krommen uit de wiskunde: de kegelsneden, en de rol die de wiskundige Germinal Dandelin hierbij heeft gespeeld met zijn Belgische stelling.