Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
De ‘Monsanto-papers’ en glyfosaat: is een beetje perspectief te veel gevraagd?
Hoewel de betrokken e-mails en documenten al wekenlang vrijgegeven zijn, doen de zogenaamde 'Monsanto-papers' veel stof opwaaien in de Belgische media. Hoe gevaarlijk is glyfosaat nu echt? Twee jonge onderzoekers trachtten het nodige perspectief te brengen dat ontbreekt in de mainstream media.
Wondere Chriet
Maandagochtend, 24 april. Het is even schrikken. Op de websites van mijn favoriete Nederlandse kranten en al snel op andere digitale plaatsen lees ik het. Op 73-jarige leeftijd is Chriet Titulaer in een verzorgingshuis in Driebergen overleden.
Grotere deeltjes kunnen toch sneller zijn
Leuvense onderzoekers konden aantonen dat grotere deeltjes toch sneller kunnen zijn. Die ontdekking gaat in tegen de huidige kennis, en kan helpen bij de ontwikkeling van medicijnen die het lichaam makkelijker opneemt.
De impact van rondreizende soorten
Het veranderende klimaat stuurt meer en meer soorten op wandel. En dat belangt ons meer aan dan je zou denken.
Hoe merk je dat je een hartinfarct hebt?
De symptomen van een hartinfarct zijn vaak moeilijk bij jezelf te herkennen. Zelfs voor een professor cardiologie.
Donkere kamer
Als kind was ik bang in het donker. Het enige wat er nodig was geweest om mijn kinderangsten te verjagen was één lesje geometrische optica
Wij eisen een vrije en toegankelijke wetenschap
Dat we ooit van deur tot deur zouden gaan met On the Origin of Species onder de arm, grapte ik op Facebook, nadat ik een Jehova-getuige een half uur aan de deur had gehad. Zover zijn we nog niet, maar het lachen vergaat toch sneller dan gedacht: nu zaterdag maken mensen in meer dan 500 steden over de hele wereld een vuist voor wetenschap.
Onmogelijke dierenliefde
Een natuurfotograaf legde onlangs een irreël tafereel vast op het Yakushima-eiland in Japan: een intiem moment tussen een aap en een hert. Seks tussen onverwante wilde diersoorten is extreem zeldzaam. Waarom doen ze het?
De staat van het zaad
15 procent van de koppels raakt niet spontaan zwanger. Dat ligt niet alleen aan de vrouw. Bij mannen lijkt de zaadkwaliteit erop achteruit te gaan. Hoe komt dat?