Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Kweekvlees
Het was een idee van Willem van Eelen (1923-2015), die er in 1997 een patent op nam. Als we in het lab proteïnerijk voedsel zouden kunnen kweken, zoals een gewas, dan zouden we geen levende wezens meer hoeven te doden.
#wetenschapisook
Jonas Lembrechts neemt deze week de Instagram-account van Eos Wetenschap over. Onder #wetenschapisook toont hij ons de avontuurlijke kant van zijn onderzoek.
Operatie ondergaan? Niet vanzelfsprekend voor 5 miljard mensen
5 miljard mensen wereldwijd - tweederde van de wereldbevolking - heeft geen tijdige toegang tot veilige chirurgische, anesthetische of verloskundige zorg, waardoor operabele aandoeningen ongeveer 30% uitmaken van de ‘global burden of disease’.
Waarom vindt niemand eens een betere batterij uit?
Alle technologie is in de loop der jaren verbeterd, behalve die van de batterijen! Waarom kan niemand eens een betere batterij uitvinden?’ Kreeg ik elke keer dat ik iemand dit hoorde zeggen 5 cent, wel, dan had ik nu zo’n 17,50 euro.
De ‘Monsanto-papers’ en glyfosaat: is een beetje perspectief te veel gevraagd?
Hoewel de betrokken e-mails en documenten al wekenlang vrijgegeven zijn, doen de zogenaamde 'Monsanto-papers' veel stof opwaaien in de Belgische media. Hoe gevaarlijk is glyfosaat nu echt? Twee jonge onderzoekers trachtten het nodige perspectief te brengen dat ontbreekt in de mainstream media.
Wondere Chriet
Maandagochtend, 24 april. Het is even schrikken. Op de websites van mijn favoriete Nederlandse kranten en al snel op andere digitale plaatsen lees ik het. Op 73-jarige leeftijd is Chriet Titulaer in een verzorgingshuis in Driebergen overleden.
Grotere deeltjes kunnen toch sneller zijn
Leuvense onderzoekers konden aantonen dat grotere deeltjes toch sneller kunnen zijn. Die ontdekking gaat in tegen de huidige kennis, en kan helpen bij de ontwikkeling van medicijnen die het lichaam makkelijker opneemt.
De impact van rondreizende soorten
Het veranderende klimaat stuurt meer en meer soorten op wandel. En dat belangt ons meer aan dan je zou denken.
Hoe merk je dat je een hartinfarct hebt?
De symptomen van een hartinfarct zijn vaak moeilijk bij jezelf te herkennen. Zelfs voor een professor cardiologie.