Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
‘Ik krijg vaak te horen dat ik overdrijf’
‘What are you PMSing about?’ is een uitspraak die Engelstaligen weleens gebruiken wanneer een vrouw vlak voor haar menstruatie stemmingswisselingen ervaart en te kampen krijgt met hevige emoties. Maar wat is het premenstrueel syndroom (PMS) nu echt? En wat weten we tot nu toe over menstruele klachten?
Meten is weten: hoe we vroeger al zoveel wisten over de wereld
De zoekende mens heeft altijd alles wat aan zijn neus voorbijkwam gemeten om tot een beter begrip te komen van de natuur. Meten is weten. In deze bijdrage leidt astrofysicus Walter Van Rensbergen je langs een handvol fundamentele waarnemingen die beetje bij beetje de visie van de mens op de natuur hebben gevormd. Deel 1: het zonnestelsel.
November 2020 was warmste novembermaand ooit
Alweer is een globaal temperatuurrecord gesneuveld. De afgelopen novembermaand was wereldwijd de warmste ooit gemeten. Weer- en klimaatexpert Samuel Helsen geeft tekst en uitleg.
Waarom heeft een gatenplant gaten?
De kans is groot dat je zelf een exemplaar hebt staan in je huiskamer. De gatenplant, of in het Engels ook wel toepasselijk de ‘swiss cheese’ plant genoemd, is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze urban jungle interieurs. Maar heb je je ooit al eens afgevraagd waarom deze plant actief gaten maakt in haar bladeren?
De Groep van Tien
Tussen 1968 tot 1976 kwam in Parijs een groep intellectuelen samen in een poging om wetenschap en politiek met elkaar in contact te brengen. Hun doel was het vinden van een wetenschappelijke grondslag voor politiek.
Wespengif als wapen tegen bacteriën
We zijn wespen doorgaans liever kwijt dan rijk - zeker als ze dreigend rond je oren hangen te zoemen - maar misschien moeten we onze mening toch dringend herzien. Een team van Braziliaanse en Amerikaanse wetenschappers ontwikkelde immers een nieuw soort antibioticum uit het gif van, jawel, een wesp!
Spiegeltje spiegeltje: de opkomst van de virtuele patiënt
De huidige rekenkracht van computers maakt het mogelijk om verschillende fysiologische processen in het lichaam na te bootsen met een simulatie. Er wordt verwacht dat het gebruik van deze simulaties in de geneeskunde al maar meer zal toenemen in de komende jaren. Maar wat kunnen computersimulaties ons vertellen dat dokters nog niet weten?
Een kortstondig veganistisch dieet verlaagt immuuncellen in het bloed
Je bent wat je eet; een plant of een dier. Een wereld van verschil. Zo blijkt nu ook uit recent Duits onderzoek. Vier weken veganistisch eten verlaagt de hoeveelheid neutrofielen, monocyten en trombocyten in het bloed. Dit kan verklaren waarom een veganistisch dieet de ontsteking kan verminderen in aandoeningen zoals rheumatoïde arthritis.
Er schuilen meerdere Nobelprijswinnaars in Roger Penrose
Op 10 december ontvangt de bijna 90-jarige Roger Penrose in Stockholm de Nobelprijs voor Natuurkunde. Maar zijn licht reikt veel verder dan zwarte gaten en ruimte-tijd-singulariteiten. Volgens ons komt Penrose in aanmerking voor minstens drie andere prijzen, helaas niet opgenomen in het bestek van de Zweedse Koninklijke Academie voor Wetenschappen.