Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Onbekende diepzee-inktvissen gefilmd
De langarmige inktvis was tot voor kort slechts twaalf keer waargenomen. Vorige week werden daar vijf ‘sightings’ aan toegevoegd. Oceanoloog Jan Stel blogt over deze en andere bijzondere inktvissen.
Naar een duurzame mobiliteit
De coronapandemie heeft onze kijk op mobiliteit veranderd. Hoe zetten we de transformatie naar duurzame mobiliteit verder door?
Wiskundigen à la carte
We mogen dan misschien voorlopig even niet op restaurant, maar wij presenteren u een wiskundige menukaart om duimen en vingers bij af te likken!
Eigen kweek: de toekomst van regeneratieve geneeskunde
53 jaar geleden vond de eerste menselijke harttransplantatie plaats. Het grootste probleem vandaag is dat er een chronisch tekort aan donoren is, waardoor de wachtlijsten enorm lang kunnen oplopen. Kan het kweken van hartweefsel in het labo een oplossing bieden?
Zijn wortelen écht goed voor je ogen?
Ga je van wortelen écht beter zien?
Friend or Foe? Virtual Reality binnen de revalidatie na een beroerte
Het onderzoek naar het gebruik van Virtual Reality (VR) binnen de revalidatie is de laatste jaren sterk aan een opmars bezig. Waarvoor kan VR binnen de revalidatie gebruikt worden? En heeft dit naast voordelen, ook nadelen?
Eenzaamheid in tijden van covid-19
Als mensen zijn wij sociale dieren. Wij hebben er nood aan om ons verbonden te voelen met anderen. Wanneer we ons niet verbonden voelen met anderen of meer geïsoleerd zijn van anderen dan kan er het pijnlijke gevoel van eenzaamheid ontstaan.
De geur van een verse regenbui: smells like (microbial) team spirit
De typische geur van een verse regenbui is afkomstig van geosmine, een molecule dat geproduceerd wordt door bodembacteriën. Doctoraatsonderzoeker Eveline Vriens en Professor Joleen Masschelein van het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie leggen uit waarom ze dit doen.
Waarom vallen de bladeren van de bomen?
Het is zover: het wordt snel donker, het is heel wat kouder, en overal liggen hoopjes gekleurde bladeren op de grond. Love it or hate it, één ding is zeker: de winter is op komst. En dat voelen de bomen ook aankomen. Maar hoe weten ze precies dat het tijd is om hun bladeren af te werpen? En waarom doen ze dat eigenlijk?