Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Waarom wrijven we over een pijnlijke plek?
Als je je hebt gestoten, grijp je automatisch naar de getroffen plek om de pijn te verzachten. Hoe werkt dat? Blogger Elke Godden legt het uit.
MegaFavoriete Getallen
Het moet niet al 7 zijn wat de klok slaat... Ook getallen groter dan een miljoen verdienen het om als favoriet bestempeld te worden!
Waarom hoge bloedsuikers en covid-19 een slechte combinatie zijn
Patiënten met suikerziekte hebben een groter risico om een ernstige vorm van covid-19 op te lopen. Hoe komt dit precies?
Klein maar fijn: de belofte van nanomedicijnen
Nanomedicijnen bieden heel veel voordelen in vergelijking met conventionele medicijnen, zoals het gericht kunnen behandelen van kankergezwellen zonder de omliggende gezonde cellen te beschadigen. Maar zelfs op kleine schaal wachten nog heel wat grote uitdagingen.
Diepzeemijnbouw, stappen in het duister?
Natuurorganisaties verzetten zich tegen diepzeemijnbouw in onbekend gebied. Ook oceanoloog Jan Stel pleit voor het voorzorgsprincipe: geen commerciële diepzeemijnbouw zolang niet bewezen is dat er géén onomkeerbare milieuschade plaatsvindt.
De shelfcloud: een onheilspellende wolkenformatie
Je krijgt deze even dreigende als prachtige wolken vaak te zien aan het einde van een warme zomerperiode. Deze zogenaamde ‘shelfclouds’ of ‘plankwolken’ kondigen zwaar onweer aan. Klimaatwetenschapper Samuel Helsen van de KU Leuven legt uit hoe ze ontstaan.
Neen, de eerste bewoonbare exoplaneet kennen we nog niet
Nieuw ontdekte exoplaneten worden vaak onterecht als (mogelijk) bewoonbaar bestempeld.
Waarom je je mondmasker best als een onderbroek behandelt
Je mondmasker kan een ideale biotoop worden voor bacteriën en schimmels. Microbiologe Sarah Lebeer (UAntwerpen) onderzocht hoe gevaarlijk dat is.
Nature or not, that's the question
Waar ligt de grens tussen natuur en cultuur? Iedereen heeft daarover zijn eigen bedenkingen. Ecologen van de Universiteit Antwerpen en Luik willen graag weten wat jij wel en niet als natuur beschouwt.