Geschiedenis
Made in America, met een Belgisch tintje
Als er één muziekstijl is die iedereen met de VS associeert, is het wel jazz. Toch sprong België al heel vroeg op de jazztrein. Met live-optredens, jazz danceparty’s, de eerste jazzgeschiedenis, en grote namen als Adolphe Sax en de onvergetelijke jazzgitarist Django Reinhardt.
Waarom werd Luther veroordeeld?
Tot in de Vaticaanse archieven gaat de Leuvense historica Violet Soen op zoek naar verklaringen van de grote veranderingen die de Europese en Nieuwe Wereld in de zestiende eeuw ondergingen.
'Ondoden’ joegen middeleeuwers stuipen op het lijf
Middeleeuwse skeletten tonen sporen van misbruik die vermoedelijk pas na de dood werden aangebracht. Uit angst voor ondoden of zombies, suggereren de onderzoekers.
Kleine IJstijd verdient die naam niet
De zogeheten Kleine IJstijd was veel minder ingrijpend dan vaak wordt gesuggereerd, en kan ook zeker niet volledig worden toegeschreven aan een langdurige periode van geringe zonneactiviteit.
Oudste ‘multifunctionele paleis’ in Mexico ontdekt
In de Vallei van Oaxaca zijn archeologen de resten aan het blootleggen van een paleis/regeringszetel/woonblok van vóór onze jaartelling.
Niet alle Hunnen waren barbaren
Opgegraven skeletten laten zien dat de Hunnen soms ook vreedzaam samenleefden met de inwoners van de buitenprovincies van het Romeinse Rijk.
De weg naar de koers
Hoe de fiets evolueerde van elitevoertuig naar paard der armen. En terug.
Crowdfunding moet plateosaurus doen herrijzen
Het Museum voor Natuurwetenschappen wil het fossiele skelet van een Plateosaurus van 210 miljoen jaar oud reconstrueren. Het vraagt daarvoor de financiële hulp van dinofans.
De mammoet van Dendermonde
In Dendermonde staat een van de best bewaarde paleontologische geheimen. De mammoet was dringend aan restauratie toe.
Dokters, was uw handen!
In de 19de eeuw bezweek tot een derde van de jonge moeders aan de mysterieuze kraamvrouwenkoorts. Pas in 1847 kwam een Hongaarse arts in Wenen met een oplossing.
Neanderthaler gebruikte aspirine
Tandsteen geeft informatie over dieet en medicijngebruik van neanderthalers.
500 jaar Luther: hervormer, marketeer en mediaster
Maarten Luther was een complexe figuur die een sleutelrol speelde in de woelige zestiende eeuw, wiens invloed tot op vandaag erg tastbaar is. Voor Eos Geschiedenis voldoende redenen om er een speciale editie aan te wijden.
Jonge aarde had geen last van vulkanen en aardbevingen
Het lijkt erop dat de aardkorst tijdens de eerste levensfase van onze planeet uit één massief stuk bestond.
150 jaar krantengeschiedenis in één ruk uitgelezen
Wat kom je te weten als je een hypermodern computeralgoritme loslaat op alle edities van meer dan honderd Britse krantentitels die tijdens een periode van 150 jaar zijn verschenen? Heel wat, zo blijkt.
Oorzaak van Ierse hongersnood kwam wellicht uit Amerika
De aardappelziekte, die tussen 1840 en 1850 de bevolking van Ierland decimeerde, kwam waarschijnlijk aan land via besmette (poot)aardappelen uit Amerika.
In 1944 viel bom op Cinema Rex: 567 doden
In de Antwerpse Cinema Rex zijn vandaag precies 72 jaar geleden 567 doden gevallen toen een Duitse V2 op de volle bioscoopzaal viel.
Slag om Verdun 100 jaar afgelopen
De Slag om Verdun was een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.
Ada Lovelace is jarig
Lovelace gaf haar naam aan onze Ada-katern over de laatste technologische snufjes, en voor durf en avontuur.