Geschiedenis
Podcast: Als we het vergeten, gebeurt het dan opnieuw?
Na gewelddadige conflicten klinkt het vaak dat we de wreedheden niet mogen vergeten, zodat ze zich nooit meer kunnen herhalen. Maar zou jij graag elke dag aan een traumatisch verleden herinnerd worden? En wat als je zelf het kind bent van zo’n dader?
Een mensengraf vol dierenbotten
Een zesduizend jaar oud graf in een grot nabij het Waalse Dinant lijkt wel een prehistorische gereedschapskist.
Reliëfs getuigen van eeuwenoude fascinatie voor ‘schepen van de woestijn’
In Saoedi-Arabië hebben archeologen verschillende rotsreliëfs ontdekt van kamelen, dromedarissen en ezels.
De oorlog in Vietnam: de grote ommekeer
In februari 1968 zetten één foto, één veldslag en de televisie alles op zijn kop in de Vietnamoorlog. Hoe kan dat, een supermacht die klappen krijgt van een militaire dwerg? ‘Het Amerikaanse leger zat vol zondagssoldaten’, stelt professor Luc De Vos (Koninklijke Militaire School), vijftig jaar later.
Podcast - 'Ook middeleeuwse vrouwen maakten al carrière'
Welke mogelijkheden hadden vrouwen in de middeleeuwen? Julie Van Bogaert praat erover met historica Lies Vervaet van de Universiteit Gent.
Het Lam Gods in nooit geziene scherpte. Dankzij de wiskunde
Al vijf eeuwen lang is De aanbidding van het Lam Gods, het beroemdste schilderij van de gebroeders van Eyck uit 1432, grotendeels overgeschilderd. In het Museum voor Schone Kunsten in Gent leggen restaurateurs het originele kunstwerk bloot. Wij gingen er een kijkje nemen.
Alva en Farnese lieten geen sporen achter in ons DNA
Spaanse soldaten hebben hier tijdens de Tachtigjarige Oorlog veel minder bastaardkinderen verwekt dan werd aangenomen.
Eerste Scandinaven kwamen van het zuiden én van het oosten
Vlak na het einde van de laatste ijstijd kwamen twee groepen mensen aan op het Scandinavische schiereiland. Daar vermengden ze zich met elkaar, met als resultaat het typische genetische profiel van de noorderlingen.
De omstreden eerste harttransplantatie
Op 2 januari 1968 verzette Christiaan Barnard bakens in de geneeskunde. Vijftig jaar later spreekt een Belgische chirurg over Barnards historische harttransplantatie. ‘Barnard heeft ons allen een les geleerd én een neus gezet.’
DNA-analyse onthult historische bevolking van Alaska
Het millennia oude stoffelijke overschot van een baby, gevonden in Alaska, onthult een nog onbekende bevolkingsgroep. Het volk stak Siberië over en bleef achter in het Arctische noorden van Amerika.
Van het kampvuur tot Netflix: waarom vertellen we zo graag verhalen?
Mensen zijn altijd al fervent bezig geweest met het verzinnen van en het luisteren naar verhalen. Waarom spenderen we uren en uren aan verhalen die vaak niet echt gebeurd zijn?
Inca’s waren niet almachtig
De Spaanse conquistadores pakten graag uit met hun overwinning op het ‘rijke en machtige’ Incarijk. Ze vergaten daarbij dat ook de Inca’s er al eens een schepje bovenop deden.
Plateosaurus in Brussel
135 jaar na de Iguanodons van Bernissart heeft het Museum voor Natuurwetenschappen nog eens een authentiek en volledig dinosaurusskelet in huis: plateosaurus Ben, uit Zwitserland.
Georgische wijn is oudste ter wereld
De Kaukasus wordt al lager gezien als bakermat van de wijncultuur. Nu zijn er restanten van wijn gevonden in kruiken van liefst achtduizend jaar oud.
Van stemrecht tot #metoo: Op de barricaden voor vrouwenrechten
Vrouwen die opkomen voor hun rechten, hebben dit altijd op hun brood gekregen: moet dit echt? Moet dit nu?
Waarom Vlamingen overgingen tot collaboratie
Toen het Duitse leger in mei 1940 België binnenviel, begon voor veel mensen een harde tijd van schaarste, restricties en angst. Voor sommigen was de bezetting echter een springplank om hogere politieke posten te bereiken of greep te krijgen op hun omgeving.
Marie Curie aan het front in de Westhoek
Marie Curie was een idealiste. Tijdens de Eerste Wereldoorlog trok ze Frankrijk rond als de eerste ‘radiologie-arts zonder grenzen’. Veel minder bekend is hoe ze een derde van haar missies aan het front in West-Vlaanderen uitvoerde.
Zijn we minder bloeddorstig dan vroeger?
Doorheen onze geschiedenis liet een steeds kleiner aandeel van de bevolking het leven door oorlog of geweld. Betekent dat ook dat we nu minder gewelddadig zijn?