Geschiedenis
Afkomst oorspronkelijke Paaseiland-bewoners blijft een mysterie
Wetenschappers kunnen nu wel al een (her)kolonisatie vanuit Zuid-Amerika uitsluiten.
Het platteland in de fifties
In de jaren vijftig van de vorige eeuw balanceerde het Vlaamse platteland tussen traditie en moderniteit. Sommigen keken reikhalzend uit naar wat de toekomst zou brengen. Anderen blikten vol nostalgie terug op het verleden.
Scheepskerkhof in Zwarte Zee
Per toeval vonden wetenschappers zestig scheepswrakken voor de kust van Bulgarije. Eén wrak is 2.500 jaar oud.
Neanderthalerbrein minder snel volgroeid dan dat van ons
Onze uitgestorven evolutionaire ‘neven en nichten’ kenden een tragere – en dus langere – ontwikkeling van de hersenen.
Migreren naar Antwerpen: sinds lang een heikel thema
Al in de negentiende eeuw wekte Antwerpen wrevel op bij de Belgische overheid. De stad trachtte ook toen al een eigen migratiebeleid te voeren.
Bronstijdvrouwen trokken in bij de man
Uit opgravingen in het zuiden van Duitsland blijkt dat er tijdens de overgang van de steentijd naar de bronstijd al een sterke mobiliteit was binnen Europa. Vooral vrouwen waren weinig honkvast.
Babylonisch kleitablet was Pythagoras te snel af
Het kwadraat van de lengte van de schuine zijde van een rechthoekige driehoek is gelijk aan de som van de kwadraten van die van de andere zijden. Een van de beroemdste stellingen uit de wiskunde ligt letterlijk ingebakken in een 3.700 jaar oud kleitablet – een millennium ouder dan de Griekse wiskunde.
Lutheranen en calvinisten op de vuist
Antwerpen is in de tijd van Maarten Luther een centrum van wereldhandel. In zo’n metropool schieten nieuwe ideeën gewillig wortel. Geen wonder dat de gereformeerde boodschap aanslaat en een alibi verschaft om de Spaanse koning eruit te bonjouren.
De zeilwagen: een ontwerp van China of van Stevin?
Biografen van de Brugse wiskundige Simon Stevin (1548-1620) beweren dat hij zijn zeilwagen ontwierp naar Chinees model, getekend na handelsreizen naar het Oosten. Onterecht, volgens de curatoren van de tentoonstelling ‘Barbaren & Wijsgeren’.
Gezocht: archeoloog
Door een vernieuwde Vlaamse regelgeving leeft de archeologiesector op. Bouwheren dreigen zelfs met een tekort te zitten.
We eten al meer dan duizend jaar Noorse kabeljauw
De Vikingen brachten al in de vroege middeleeuwen grote scheepsladingen gedroogde kabeljauw naar Denemarken, vanwaar ze vertrokken naar de rest van Europa.
Immigratiegolven gingen Griekse beschaving vooraf
De oude Grieken, schreef de Britse archeoloog John Myres in de jaren dertig, kwamen niet plots uit de prehistorie opgedoken, maar waren als volk ‘immer in wording’.
Eerste veehouders hielden er verschillende strategieën op na
Sommige boeren lieten hun runderen en schapen grazen rondom het dorp. Anderen waren het ganse jaar onderweg.
Dodental in Game of Thrones verrassend accuraat
Vannacht startte het zevende seizoen van de reeks Game of Thrones, een serie waarbij je kan verwachten dat je favoriete personage als volgende sterft. Toch is het vele bloedvergieten niet onrealistisch, becijferde een Noorse doctoraatstudente.
Pronken met baby’s
Veel kersverse ouders pronken op sociale media graag met foto's van hun baby, tot grote vreugde en ergernis van vrienden. In de negentiende eeuw pronkten ouders op een heel andere manier met hun baby’s: ze stalden hen uit op babytentoonstellingen.
Moderne mens is 100.000 jaar ouder dan gedacht
Fossiele vondsten in Marokko plaatsen het ontstaan van onze soort naar 315.000 jaar geleden, 100.000 jaar eerder dan huidige oudste sporen. De vindplaats suggereert bovendien dat onze "Tuin van Eden" veel groter was, en vermoedelijk gans Afrika omvatte.
Ook Afrikaanse oermensen waren dol op oker
Rode en gele oker werd in de prehistorie veelvuldig gebruikt in grotschilderingen en als lichaamsversiering. Ook in Afrika.
Stelen om te overleven
In tijden van oorlog verzaken we aan onze normen en waarden. Dat lijken diefstalcijfers uit de Eerste Wereldoorlog duidelijk aan te tonen. Van algemeen moreel verval was echter geen sprake.