Geschiedenis
De eerste objectieve filmranking
Wetenschappers maakten de naar eigen zeggen meest objectieve ranking van de beste films aller tijden op basis van het aantal referenties naar die film.
Mini-musea voor het nageslacht
In de Amerikaanse stad Boston is dinsdag een tijdcapsule uit 1795 opengemaakt. Ook dichter bij huis werden talloze soortgelijke mini-musea weggeborgen voor toekomstige generaties.
Waarom de VS twee keer onafhankelijk werden verklaard
In Gent werd vandaag dag op dag 200 jaar geleden een historisch, maar zo goed als vergeten vredesverdrag ondertekend tussen het Verenigd Koninkrijk en de VS.
Boerenstiel bracht ons lichte botten
Sinds de landbouwrevolutie, ruim 10.000 jaar geleden, is onze botdichtheid drastisch afgenomen.
Mens speelt al 350.000 jaar met vuur
De ontdekking van vuurstenen speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de mensheid. Nieuw archeologisch onderzoek wijst uit dat de mens zo'n 350.000 jaar geleden voor het eerst vuurstenen gebruikte.
‘Escape from Alcatraz’ dan toch geslaagd?
Enkele Nederlanders maakten een digitale simulatie van de beroemde Alcatraz-ontsnapping. Ze besluiten dat de drie ontsnapte gevangenis misschien toch de kust bereikt hebben.
In Beeld: Kerstmis in de loopgraven
Kerstmis bood de meeste soldaten een zeldzame gelegenheid om – voor heel even – uit de dagelijkse ellende te stappen.
Vieze liedjes uit de 17de en 18de eeuw
Historica Annemieke Houben ontving maandag de Gerrit Komrij-prijs voor haar bundel Vieze liedjes uit de 17de en 18de eeuw. In de meest recente Eos Memo schreef Annemieke Houben deze gastcolumn over haar bundel.
Ook Homo erectus was handige harry
Nederlands onderzoek in Indonesië wijst uit dat de Homo sapiens niet de enige mensachtige was die schelpen gebruikte als werktuigen.
Mens consumeert al miljoenen jaren alcohol
De conclusie haalt eerdere aannames onderuit. Er werd altijd gedacht dat mensen pas negenduizend jaar alcohol consumeerden.
Het paard komt uit India
Fossielen van een 54,5 miljoen jaar oude voorouder van paarden, neushoorns en tapirs suggereren dat de onevenhoevigen in India ontstonden, toen het nog een eiland was en langzaam richting het huidige Azië dreef.
De stem van de auteur
Met een computerprogramma speurt Mike Kestemont in eeuwenoude teksten naar onopvallende woorden als de, op en of. Die geven verbazend veel prijs over de schrijver. Kestemont heeft zo al verschillende middeleeuwse auteursraadsels opgelost.
De Afrikaanse oorsprong van Surinaamse kinderziektes
Geheimen uit het museum: Oudste gehoortest
De Duitse fysicus en arts Hermann von Helmholtz (1821-1894) bedacht een manier om geluidsfrequenties te versterken.
Eeuwenoude tunnel onder Mexicaanse spookstad
Archeologen hebben een eeuwenoude tunnel ontdekt onder de historische Mexicaanse stad Teotihuacan. Mogelijk ligt daar een koninklijke graftombe verborgen.
‘Groepsdruk kan van iedereen een moordenaar maken’
De Antwerpse professor Herman Van Goethem, bekend van talrijke historische werken en het uitbouwen van het Holocaustmuseum Kazerne Dossin in Mechelen, is bekroond met de Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie.
Oudste DNA van moderne mens ontcijferd
Uit een dijbeen uit Siberië kon de groep van Svante Pääbo het genoom van een Homo sapiens reconstrueren die 45.000 jaar geleden leefde.
Oermens overleefde hoog in Andes
Een team archeologen heeft in de Peruviaanse Andes bijna 4.500 meter boven de zeespiegel sporen gevonden van menselijke bewoning tijdens de ijstijd. Nooit eerder werden zulke archeologische resten op die hoogte aangetroffen.