Geschiedenis
Hadden alle dinosauriërs veren?
Een Belgisch-Russisch onderzoeksteam ontdekte een fossiel met eigenschappen die suggereren dat alle dinosauriërs, ook de primitieve soorten, pluimen konden ontwikkelen.
Oudste downpatiënt stierf 1.500 jaar geleden
Op een historische begraafplaats in het Franse Chalon-sur-Saône vonden archeologen het oudst gekende geval van het downsyndroom.
Oervogel kon waarschijnlijk wel vliegen
De vondst van de overblijfselen van een Archaeopteryx zorgt voor een nieuwe kijk op de oervogel, zoals het dier wordt genoemd.
Scheepswrakken uit WO I krijgen bescherming
Graven als hobby
Wie graag geregeld wil helpen bij opgravingen, kan daarvoor terecht bij de AWN – Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie. De leden assisteren beroepsarcheologen in Nederland, België en Duitsland.
Van klei tot baksteen
Tijdens de middeleeuwen haalden werklieden klei uit de grond, die ze ter plekke tot baksteen verwerkten in speciale baksteenovens. Mogelijk liggen er resten van zulke ovens onder de grond op een site in Veurne.
Een duik in de middeleeuwen
Na de Tweede Wereldoorlog groeven archeologen duizenden stenen, skeletten, glasscherven en tegels op van de middeleeuwse abdij Ten Duinen in Koksijde.
Een drukbezochte plek
In de smalle doorgang tussen de Kluisberg en de Schelde ligt een schat aan historisch materiaal. Archeologen deden er enkele opzienbarende ontdekkingen, die een nieuw licht werpen op de prehistorie.
Is deze poot van de allerlaatste Vlaamse wolf?
In tegenstelling tot de laatste Ardense dieren is er van de Vlaamse wolf geen opgezet exemplaar bekend, geen huid of schedel. Of toch wel?
Neanderthalerpoep verraadt groenterijk dieet
Met een nieuwe onderzoeksmethode hebben archeologen achterhaald dat neanderthalers meer groenten aten dan gedacht. Daarvoor bestudeerden ze een oeroud feces-staal.
‘Misschien ligt er nog een neanderthaler in de grot’
Scladina. De naam doet bij archeologen over de hele wereld een belletje rinkelen. In die grot in de Ardennen werd het kaakbeen gevonden van een neanderthalerkind, met in zijn tand het oudste neanderthaler-DNA ter wereld.
Romeinen in de polders
Begin dit jaar ontdekten archeologen een Romeinse nederzetting op een weiland in Ramskapelle, bij Knokke-Heist. Deze zomer starten er opgravingen die aan het licht moeten brengen wie er destijds woonde en hoe het volk overleefde in het grillige polderlandschap.
De lange aanloop tot de Eerste Wereldoorlog
Zaterdag 28 juni is het precies 100 jaar geleden dat Gavrilo Princip Franz Ferdinand neerschoot, een daad die de directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog vormde.
Geheimen uit het museum: Fonautograaf
De in 1857 uitgevonden ‘fonautograaf' registreerde de oudst bekende geluidsopname, het liedje Au clair de la lune.
Leidse Egyptoloog ontrafelt eeuwenoud verdwijningsmysterie
De verdwijning van een 50.000-koppig Perzisch leger in de Egyptische woestijn rond 524 voor Christus was een doofpotaffaire.
Massa fossielen ontdekt van oervis
Canadese wetenschappers hebben een honderdtal goedbewaarde fossielen gevonden van de primitieve vissoort Metaspriggina walcotti.
Een gezicht om op te timmeren
De vorm van ons gezicht is in de loop der eeuwen zo geëvolueerd dat we beter klappen kunnen opvangen
Honden hielpen bij mammoetjacht
Mogelijk zetten de eerste mensen honden in bij de grootschalige jacht op mammoeten.