Geschiedenis
Is het graf van Attila de Hun ontdekt?
Bouwvakkers hebben in de Hongaarse hoofdstad Boedapest een spectaculair graf uit de vijfde eeuw blootgelegd.
Kaketoe op schilderij verrast historici
Kunsthistorici ontdekten een kaketoe op een Italiaans schilderij uit 1496. Ze willen nu uitvissen hoe het dier van Australië naar Venetië kwam. Voor zover bekend was er geen handel tussen Australië en Europa in die tijd.
Dieven grootste plaag voor Egyptische wijngaarden
Geschiedkundigen hebben een contract uit de vierde eeuw kunnen ontcijferen. Daarin wordt een wachter aangeworven om een wijngaard te beschermen.
Prehistorisch concert in Parijs
Muziekliefhebbers met een unieke smaak moeten dit weekend naar Parijs. Daar wordt een éénmalig concert gegeven met stenen muziekinstrumenten die nog uit de prehistorie stammen.
De reizen van de rode koningin
Vrijdag 28 november zendt La Une een documentaire uit over koningin Elisabeth (1876-1965). Er zouden nieuwe elementen opduiken over de nauwe relaties die Elisabeth onderhield met communistische landen. In Eos Memo (8, 2013) brachten we eerder een lang artikel over "de rode koningin".
Kleine neefje T. rex ontdekt
Wetenschappers hebben in Alaska een fossiel van 70 miljoen jaar oud gevonden. Het zou gaan om een kleine, nieuwe soort tyrannosaurus.
Historische figuur in het nieuws: Genghis Khan (1162 – 1227)
Op het hoogtepunt van zijn macht heerste de Mongoolse leider Genghis Khan over een rijk dat van de Noord-Chinese kust tot aan de Kaspische Zee reikte. Uit nieuw onderzoek van jaarringen van bomen blijkt dat het weer hem wellicht in de kaart heeft gespeeld op zijn veroveringstochten.
Pauselijke oorkonde uit Gent gevonden in kartonnen doos in Nijmegen
Een perkamenten oorkonde uit 1292, afkomstig uit Gent, is boven water gekomen in de Radboud Universiteit Nijmegen. Hoe het waardevolle document daar geraakt is, blijft een raadsel.
Nazirechtszaal Neurenberg gaat digitaal
Duitse onderzoekers hebben zaal 600 van het Neurenbergse gerechtsgebouw digitaal gedocumenteerd, om de historische rechtszaal weer in haar oorspronkelijke staat te herstellen.
Voorouders Amerikaanse indianen bleven 10.000 jaar plakken op de Beringlandbrug
Amerikaanse onderzoekers beweren dat de oer-indianen wellicht enkele duizenden jaren op de landbrug doorbrachten alvorens verder te migreren naar Noord-Amerika.
De kleine kantjes van WO I
Historische feiten heb je in alle formaten, en het is soms merkwaardig om vast te stellen hoe sommige sprekende details een eeuw na de feiten nog steeds worden doorverteld. En daar dragen wij graag ons steentje aan bij.
Groote Oorlog was niet zinloos
Dat de herdenking van de Groote Oorlog in aantocht is, valt onmogelijk te negeren. Historica Sophie De Schaepdrijver was even in het land ter gelegenheid van de heruitgave van haar standaardwerk over de oorlog. Een prima gelegenheid om onze kijk op WO I uit te diepen.
Oudste kristalsteen is 4,4 miljard jaar oud
Een zirkoonedelsteen uit Australië is 4,4 miljard jaar oud. Dat zou betekenen dat de aarde veel vroeger dan gedacht koel en leefbaar was.
Schedel verschaft inzicht in evolutie primatenhersenen
Een internationaal team van paleontologen, waaronder Belgische onderzoekers, heeft in Frankrijk een oeroude apenschedel opgegraven die meer inzicht verschaft in de evolutie van primatenhersenen.
Stormen onthullen eeuwenoud bos in Wales
In Cardigan Bay in Wales hebben de hevige stormen van de voorbije weken een groot deel van een 4.500 jaar oud woud blootgelegd. Onderzoekers konden dennen, elzen, eiken en berken identificeren.
Niet zo wild als u dacht: de Kelten
Het heeft zo zijn nadelen om als beschaving geen eigen schriftelijke bronnen na te laten. Je tegenstanders kunnen over je schrijven wat in hun kraam past, en die versie wordt dan geschiedenis. Dat gebeurde ook met de Kelten. Uit het recentste nummer van Eos Memo (nr. 8, december 2013).
Historische figuur in het nieuws: Kenau Simonsdochter Hasselaer (1526-1588 )
Een nieuw historisch werk én een geromantiseerde film schetsen het boeiende leven van de zestiende-eeuwse Kenau Simonsdochter, die de strijd aanging met de Spaanse bezetter tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Eerste leven had weinig zuurstof nodig
Moderne sponzen spreken dogma tegen dat het eerste complexe leven pas kon ontstaan na grote zuurstoftoename in de atmosfeer.