Geschiedenis
Stonehenge veel vroeger bezocht door mensen
Recente opgravingen brachten aan het licht dat de regio rond Stonehenge al 5.000 jaar eerder dan gedacht bewoond werd door mensen.
Daarom staan vogels gehurkt
Vogels staan en lopen in een nogal ongewone gehurkte positie. Paleontologen analyseerden 3D-beelden van dinosauriërs om uit te zoeken hoe dat komt.
Zuiverde natuurlijke selectie inteelt uit Habsburg-familie?
Filterde evolutie de ergste effecten van inteelt uit de Spaanse Habsburg-familie? Een Spaans onderzoek beweert van wel, maar andere genetici zijn niet overtuigd.
Ruimtearcheologen trekken aan alarmbel
Ook landingsites van de Apollomissies, ruimtetuigen op aarde en zelfs ruimte-afval zouden beschermd erfgoed moeten worden, vindt een groep onderzoekers.
Dino en vogel broeden op gelijkaardige manier
Restanten van Troodoneieren werpen nieuw licht op de broedtechniek van de dinosaurus.
Vorming Antarctische ijskap deed zeespiegel stijgen
Zeeniveau rond Antarctica steeg 150 meter.
Gennaro Rubino en de aanslag op Leopold II
Op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw probeerden Franse, Russische en vooral Italiaanse anarchisten zoveel mogelijk gekroonde hoofden en presidenten om te brengen. Eos Memo portretteert anarchist Gennaro Rubino die een aanslag op Leopold II beraamde.
Hobbit mogelijk toch kleine versie van Homo erectus
‘Hobbit’ had een groter brein dan tot nog toe werd aangenomen.
Sediba, ongeziene mix van aap en mens
Vijf jaar onderzoek en elf papers na de ontdekking van Australopithecus sediba hebben antropologen een duidelijk beeld gekregen van de anatomie van deze nieuwe mensensoort uit het zuiden van Afrika.
De doctrine van de ontdekker
Voor de oorspronkelijke bewoners van de Nieuwe Wereld liep de kolonisatie uit op een ramp. Achter de verovering van hun gebieden door Europese machthebbers zat een extreem superioriteitsgevoel, dat tot op vandaag zijn sporen nalaat.
Domme neanderthalers
Eos-medewerker Anne Adé over neanderthaler-bashing.
Oorlogsherinneringen op zolder
Naar aanleiding van de inzameldagen van Europeana 1914-1918 duiken overal in het land bijzondere familiestukken op uit de Eerste Wereldoorlog. De bijbehorende verhalen maken duidelijk dat de Groote Oorlog nog altijd in het collectief geheugen gebrand staat.
Dinobaby’s bewogen al in hun ei
De ontdekking van een verzameling botten van dinosaurusembryo’s werpt nieuw licht op hun prenatale ontwikkeling.
Duitser was gebroeders Wright twee jaar voor
De Amerikaans-Duitse Gustave Whitehead vloog in 1901 met een zelfgebouwd vliegtuig, ontdekte een Australisch historicus. Dat is meer dan twee jaar voor de broertjes Wright.
2000 jaar oude Sudan was baken van sociale gelijkheid
Opgravingen van piramides in Sudan tonen aan dat het land een grote gelijkheid en een sterke middenklasse kende.
1.700 jaar oude tuniek gevonden
In Noorwegen is een tuniek uit de derde eeuw na Christus gevonden, meteen het oudste kledingstuk uit dat Scandinavische land.
Dodo was niet alleen
Op de eilanden in de Stille Oceaan stierven massaal vogels uit nadat de mens er arriveerde.
Waar is het hoofd van Carnot? - In het MAS
De Franse wiskundige Lazare Carnot, een tijdlang Antwerps gouverneur, kreeg in de Scheldestad een standbeeld. Maar daarvan zou alleen het hoofd overblijven – en dan nog alleen een kopie. Na de publicatie van een artikel in Eos, kwam het hoofd boven water.