Geschiedenis
Chinees geld in Afrika
In Kenia is een oude Chinese munt gevonden, die wijst op vroege handelscontacten tussen China en Oost-Afrika.
Stierf Lionel van Antwerpen aan giftig goud?
Een middeleeuwse eetgewoonte waarbij eten met goud werd bestrooid, maakte slachtoffers, schrijft Ivo De Leeuw in Eos Memo (nr. 5, 2013).
Vogels hadden eerst vier vleugels
Sommige primitieve vogels hadden vier vleugels, concluderen Chinese wetenschappers die 11 vogelfossielen van 130 miljoen jaar oud analyseerden.
Aderverkalking bestond ook in de prehistorie
Onderzoek op meer dan honderd mummies toont aan dat ook onze verste voorouders worstelden met aderverkalking.
Britten danken rijkdom aan slaven
Minstens een vijfde van de welgestelde Britten uit het Victoriaanse tijdperk werd rijk door slavenhandel.
'Machiavelli is een van de vaders van de moderne staat’
De schrijver van ‘Il Principe’ staat bekend als de inspiratiebron van talloze dictators. Maar volgens Miles Unger, de auteur van een schitterende nieuwe biografie over Niccolò Machiavelli, heeft de Florentijn die kwade reputatie niet verdiend. Lees het interview met Unger uit Eos Memo .
Flandriens ten oorlog
Precies een eeuw geleden won Paul Deman de allereerste Ronde van Vlaanderen. Een jaar later brak de Eerste Wereldoorlog uit, en de West-Vlaming ruilde – net als een pak anderen – zijn wielertrui voor een legerplunje. Het fietspeloton werd in elk regiment een vast onderdeel, als verkenners, boodschappers of stalen cavalerie. Pedaalkracht ten dienste van de natie.
Ambacht aan de macht
Ambachtelijke producten zijn terug van weggeweest. De vakmannen en -vrouwen die er achter zitten, worden dit jaar in de schijnwerpers gezet tijdens De Nacht van de Geschiedenis van het Davidsfonds, op dinsdag 19 maart.
Met bloed geschreven
Naast oorlogsfotografen en filmmakers legden ook schrijvers en dichters de gruwel van 1914–1918 vast, soms zelfs als ooggetuigen vanuit de loopgraven.
Frontsoldaat voor een dag
BBC verfilmde een groot deel van de minireeks ‘Parade’s End’ in België. Een reeks die ook bij ons te zien was. Eos Memo bezocht de set.
Komeet sloeg dino’s knock-out
Een meer precieze datering bevestigt de hypothese dat een komeetinslag de dinosauriërs definitief van de aardbol veegde.
Skelet van Richard III geïdentificeerd
Het skelet dat vorig jaar onder een parking in Leicester werd gevonden, is afkomstig van de wreedaardige koning Richard III.
Vervalsing in naam van de wetenschap
Een Rembrandt-schilderij werd door het Getty Museum nagemaakt om zo de beste techniek te vinden die het onderliggende portret kan blootgeven.
Indiërs eerste bezoekers Australië
Indiërs zouden 4000 jaar geleden al voet hebben gezet op het eiland.
Prehistorische animatiefilms
Onze voorouders experimenteerden 30.000 jaar geleden al met animaties.
Wallace-kaart krijgt update
De Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace maakte in 1876 een wereldkaart die de gewervelden opdeelt. Wetenschappers komen nu met een update.
Kaasmaken is 7.500 jaar oud
Op fragmenten van potscherven tot 7.500 jaar oud hebben wetenschappers sporen gevonden van kaas. Het oudste bewijs van kaasmaken.
Grand Canyon misschien wel 70 miljoen jaar oud
Een oude rivier begon de Gran Canyon wellicht 60 miljoen jaar eerder uit te kerven dan we altijd hebben gedacht. Dat blijkt uit een studie van minerale korrels op de bodem van de Canyon.