Gezondheid
Nieuwe vorm van anticonceptie in ontwikkeling: vaginale gel blokkeert sperma
Onderzoekers hebben een nieuwe vorm van niet-hormonale anticonceptie ontwikkeld. De gel voorkomt dat spermacellen het baarmoederslijmvlies binnendringen.
‘Binnen de vijf jaar zullen artsen hun diagnose deels baseren op je darmflora’
Op de Dag van de Wetenschap hield onze lezingenreeks Grijze Cellen halt in het Gents Universiteitsmuseum (GUM). Eos-redacteur Ilse Boeren sprak er met microbioloog Jeroen Raes (KU Leuven) en biotechnoloog Marjan De Mey (UGent) over de wondere wereld van de micro-organismen.
Kan je gewicht verliezen met een mobiele applicatie?
Om te vermageren moet je minder calorieën opnemen dan je verbruikt. Je kan je caloriebehoefte, die steunt op onder meer je lengte, gewicht en levensstijl, berekenen via verschillende mobiele applicaties. Die zouden helpen om af te vallen. Is dat zo?
De switch van ‘not’ naar ‘hot’: tumoren aantrekkelijk maken voor betere immuuntherapie
Immuuntherapie is een revolutionaire behandeling tegen kanker. Helaas werkt de therapie niet bij alle kankerpatiënten. Onderzoeker Laurien Van Dyck onderzocht hoe we beter kunnen voorspellen wie er wel baat bij heeft én hoe we op termijn meer patiënten kunnen behandelen met deze therapie.
Antibioticaresistentie neemt zorgwekkend toe
In Europa sterven jaarlijks meer dan 35.000 mensen aan infecties met bacteriën die niet meer reageren op antibiotica, omdat ze er bestand tegen geworden zijn (antibioticaresistentie). Het aantal blijft jaar na jaar toenemen. De impact van antibioticaresistentie is vergelijkbaar met die van griep, hiv en tuberculose samen.
Universeel griepvaccin stap dichterbij met mRNA
Met mRNA-technologie maakte een Amerikaanse groep onderzoekers een griepvaccin dat beschermt tegen alle twintig influenzavirusstammen. De onderzoekers bewezen de werkzaamheid al bij muizen en fretten. Hiermee komt een universeel griepvaccin in zicht.
Paarse vingers en blauwe tenen: wat is er aan de hand?
Iedereen heeft weleens koude vingers of tenen. Maar bij sommigen neemt dat wel heel extreme vormen aan. Blootgesteld aan koude of extreme stress trekt alle kleur weg uit hun lichaamsuiteinden. Het fenomeen is meestal onschuldig, maar kan ook wijzen op een onderliggende aandoening.
Hoe roken longkanker veroorzaakt
Onderzoekers hebben het moleculaire mechanisme achter het effect van rook op de longen ontdekt.
Waarom geeuwen we?
We geeuwen allemaal. Meermaals per dag. Zelfs vissen, reptielen en vogels doen het. Toch weten we eigenlijk niet waarom. Mogelijk is het een reflex om indommelende of gespannen ademhalingsspieren te reactiveren.
Waarom heb ik altijd koude handen en tenen?
Vooral vrouwen hebben last van het eigenaardige fenomeen van Raynaud, waarbij bij koude of extreme stress alle kleur uit hun lichaamsuiteinden trekt. Het fenomeen is meestal onschuldig, maar in sommige gevallen kan het wijzen op een onderliggende aandoening. Eos-redacteur Els Verweire vertelt er alles over aan Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.
‘Eenvoudiger kanker diagnosticeren’
Biofysicus Derick Yongabi en zijn collega’s Patrick Wagner en Marc Fransen (KU Leuven) deden een fascinerende ontdekking. Kleine genetische en fysiologische verschillen zorgen ervoor dat cellen in oplossing op een verschillend moment beginnen te bewegen. Zij zien een grote toekomst in de diagnostiek van kanker en genetische aandoeningen, en bij medicijnontwikkeling.
‘De prof is voor velen nog altijd een witte oudere man’
Ja, er is aandacht voor diversiteit binnen de universiteit. Maar dat moet verder gaan dan weer een diversiteitsteam dat portretten van vrouwen gaat ophangen. ‘We moeten beseffen dat we denken vanuit een bepaald wereld- en mensbeeld, en dat wetenschap niet altijd neutraal is.’
Scherpt een appel de honger?
Een appel is gezond, maar de fructose (vruchtensuiker) die erin zit zou je bloedsuikergehalte doen schommelen. Daardoor zou je nadien meer honger krijgen en meer eten. Fructose als snelle suiker zou de aanmaak van insuline stimuleren, waardoor je eetlust zou toenemen. Klopt dat?
Baby in baarmoeder trekt vies gezicht als moeder boerenkool eet
Baby’s in de baarmoeder reageren op de smaken van het voedsel dat hun moeder net heeft gegeten.
Stoppen met roken doe je het best voor je 35
Roken is slecht voor je gezondheid. Nieuw onderzoek toont aan dat het zeker de moeite waard is om vóór je 35ste verjaardag je laatste sigaret te roken. Dan zou je levensverwachting zelfs gelijk zijn aan die van iemand die niet rookt.
Leven in het groen is gezond. Maar hoe groen zijn onze zorginstellingen?
Een groene omgeving heeft positieve effecten op onze gezondheid. Tegelijk staat de biodiversiteit sterk onder druk. Kunnen we biodivers groen rond zorginstellingen inzetten om de kwaliteit van de zorg te verbeteren én de biodiversiteit op te krikken?
Zitten is nefast voor de gezondheid – ook al ga je ’s avonds sporten
Spring jij ’s morgens ook in je auto? Om vervolgens de hele dag zittend werk te verrichten? En dan met de auto naar huis te rijden? En ‘s avonds in de zetel te ploffen? Dan ben je zeker niet alleen. Zitten is alomtegenwoordig in ons dagelijkse leven. En dat kan leiden tot cardiovasculaire aandoeningen, diabetes type 2, en vroegtijdig overlijden. Zelfs al ga je geregeld sporten.
Leef je langer als je minder vlees eet en regelmatig vast?
Amerikaanse onderzoekers hebben honderden gezondheidsstudies geanalyseerd om concrete tips te zoeken voor een langer leven. Die hebben ze ook gevonden en gepubliceerd in het vakblad Cell. Als je twee eenvoudige regels in acht neemt, namelijk minder vlees en vasten, heb je volgens de wetenschappers nog veel gezonde jaren voor de boeg. Klopt dat?