Gezondheid
Waarom penissen (en vagina's!) zo sterk verschillen
Past een penis alleen in de vagina van een soortgenoot, als een unieke sleutel op een uniek slot? Het is een van de hypotheses die wetenschappers onderzochten om te verklaren waarom penissen van verschillende diersoorten zo sterk van elkaar verschillen.
Hoe we het hart beter kunnen begrijpen dankzij... digitale tweelingen
De wereld rouwt om de vroegtijdig gestorven Lisa Marie Presley, die overleed na een hartaanval. In zijn lab werkt biomechanisch ingenieur Mathias Peirlinck aan digitale tweelingen van het menselijke hart, een technologie die het leven van hartpatiënten kan helpen redden.
Gebruik van katheters kan heropleving van urineweginfectie veroorzaken
De bacteriën die een urineweginfectie teweegbrengen kunnen in de blaas kleine reservoirs vormen die na katheterisatie weer actief worden.
Kan koken op gas astma bij kinderen veroorzaken?
In ons land zouden naar schatting 15.098 gevallen van kinderastma gelinkt kunnen worden aan koken op gas. Wanneer je kookt op gas, komt stikstofdioxide (NO2) vrij, dat schadelijk is voor de luchtwegen. Nieuw onderzoek zou dit bevestigen.
Is de kloof tussen het lab en de kliniek te groot?
Liesbeth Demuyser en haar broer Thomas begeven zich allebei dagelijks in de fascinerende micro-wereld. Liesbeth onderzoekt bacteriën en schimmels aan de KU Leuven, Thomas is klinisch bioloog aan het UZ Brussel. De ene onderzoekt in een lab, de andere behandelt in een ziekenhuis. Toch kennen ze elkaars werk alleen van gesprekken op familiebijeenkomsten. Wat dan met al die onderzoekers en clinici die geen band met elkaar hebben?
Vooruitblik 2023 - Microbioom of afweersysteem: wat is verantwoordelijk voor longziektes?
Hoe komt het dat een micro-organisme bij sommige mensen gewoon passeert, en anderen enorm ziek maakt? Dat hoopt longarts en klinisch infectioloog Eva Van Braeckel (UZ Gent) in 2023 beter te begrijpen.
Terugblik 2022 - Community health workers verbeteren toegang tot zorg voor kwetsbare mensen
Hulpverleners die een gedeelde levenservaring hebben met de mensen die ze ondersteunen, kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de toegang tot zorg. Dat was in 2022 hét antwoord voor Caroline Masquillier, post-doctoraal onderzoeker aan de departementen Sociologie en Huisartsengeneeskunde van de UAntwerpen.
'Koorts is een veel kleiner probleem dan we doorgaans aannemen'
Ook ziek? De kans is groot, nu griep, RSV en Covid goed de ronde doen. Tegelijk verschijnen er berichten over een tekort aan koortsremmende medicijnen. Dat is niet per se een probleem. ‘Koorts heeft een nut, en is vaak ongevaarlijk’, zegt specialist infectieziekten Steven Callens (UZ Gent) daarover in onze podcast.
Efficiënte pillen uit nanovezels
Materiaalkundige Jana Becelaere (UGent) vond samen met haar collega’s uit de chemie en de apotheekwetenschappen een manier om moeilijk oplosbare medicijnen in werkzame pillen te gieten. Ze gebruikten daarvoor elektrospinning, een technologie die tot nu toe vooral dient voor de productie van filtermembranen.
Het drijfvermogen van drollen
Een geschikt onderzoek vinden voor deze rubriek is vaak hard zoeken – en soms, zoals nu, tot in de laatste uren voor de deadline. En dan valt er plots een onderzoek over het drijfvermogen van drollen in je mailbox. Dank u.
Vooruitblik 2023 - Waarom zijn sommige kankers kruisresistent aan verschillende behandelingen?
Resistentie, een fenomeen waarbij kanker ongevoelig is of wordt aan behandeling, vormt een belangrijk probleem bij melanoom. Hoe wordt een kanker resistent? Dat wil doctoraatsonderzoeker (VIB) en arts-assistent (UZ Leuven) Ewout Landeloos in 2023 uitklaren.
Emma Coene en Frédéric Claerhoudt winnen de Eosprijs 2022
Studenten geneeskunde Emma Coene en Frédéric Claerhoudt (UGent) winnen de Eosprijs 2022. Ze onderzochten een snellere en goedkopere manier voor het nakijken van de plaatsing van een maagsonde op de intensieve zorgen.
Vooruitblik 2023 - Een nieuwe celtherapie voor MS?
Neuro-immunoloog Bieke Broux (Universiteit Hasselt) droomt van een nieuwe behandeling tegen multiple sclerose (MS). Of dat lukt, en hoe, is voor haar dé vraag voor 2023.
Terugblik 2022 - ‘Zwarte Dood’ heeft nog steeds impact op onze gezondheid
Al decennialang onderzoeken wetenschappers welke impact de Zwarte Dood heeft gehad op de huidige genetische variatie in Europa. In oktober 2022 kregen we hierop eindelijk antwoorden dankzij DNA-onderzoek op oude menselijke resten van voor en na de pestepidemie. Het is voor genetisch genealoog Maarten Larmuseau (KU Leuven en UAntwerpen) hét antwoord van 2022.
Ogen verklappen hoe we beslissingen nemen
Onderzoekers laten zien dat we uit de oogbewegingen op kunnen maken wat voor beslissingen we vervolgens gaan nemen.
Kan je gevoelig zijn voor wifi- en gsm-straling? Onderzoekers vinden opnieuw geen enkel bewijs
Belgische wetenschappers onderzochten of straling van onder meer wifi en mobiele telefoons echt klachten als hoofdpijn en slapeloosheid kunnen veroorzaken. Net als in eerdere studies konden ook zij geen enkel aantoonbaar verband vinden.
Hoe produceren bacteriën medicijnen?
Antibiotica dienen eenvoudig gezegd om bacteriën te doden. De medicijnen zijn tegelijk ook (minstens voor een deel) door bacteriën of schimmels gemaakt. Hoe doen ze dat? En hoe ontdekken onderzoekers bacteriën die interessante stoffen voor nieuwe geneesmiddelen produceren? Microbioloog Joleen Masschelein van het VIB en de KU Leuven legt het uit in deze aflevering.
Microbioloog Jeroen Raes: ‘De darmflora vormt een apart orgaan in ons lichaam’
Op en in ons lichaam krioelt het van de bacteriën. Ze veroorzaken of voorkomen ziektes, beïnvloeden ons brein en sturen zelfs ons gedrag. Een gesprek met Jeroen Raes over diagnosekits, darmflorapillen en databanken met persoonlijke bacteriën.