Gezondheid
Waarom bestuderen wetenschappers fruitvliegen om ons lichaam beter te begrijpen?
De fruitvlieg of Drosophila melanogaster is een bijzonder beestje. Gehaat in de fruitmand, maar aanbeden in het lab. Waarom vinden wetenschappers de fruitvlieg zo bijzonder? Stein Aerts van de KU Leuven legt in deze podcast onder andere uit wat we kunnen leren van fruitvliegen, waar wetenschappers hun fruitvliegen halen en hoe je demente fruitvliegen bestudeert.
Fabrikanten van vaccins bereiden zich voor op de vogelgriep
Hoewel de meeste experten zeggen dat de vogelgriep geen onmiddellijke bedreiging vormt voor de mens, werken onderzoekers aan de productie van vaccins tegen H5N1 of een ander potentieel pandemisch virus.
DNA-test kan voorspellen of chemotherapie bij uitgezaaide darmkanker zal aanslaan
Heel veel kankerpatiënten krijgen chemotherapie. Maar niet alle patiënten hebben er baat bij en het is heel moeilijk om van tevoren te voorspellen welke patiënten er wel of niet op de behandeling zullen reageren.
Bacteriën in de strijd tegen longkanker
Longkanker is een lastig te behandelen vorm van kanker. Bacteriële stoffen in combinatie met geneesmiddelen bieden mogelijk een nieuwe basis voor therapieën tegen longkanker.
Is er een verband tussen de veelgebruikte kunstmatige zoetstof erythritol en hart-en vaatziekten?
Kunstmatige zoetstoffen worden gebruikt in voedingsmiddelen en dranken om de inname van suiker en calorieën te beperken. Ze worden vaak geadviseerd als alternatief voor suiker aan mensen met ziekten zoals diabetes. Ze worden over het algemeen als veilig beschouwd door regelgevende instanties, maar er is weinig onderzoek gevoerd naar de gezondheidseffecten ervan op lange termijn.
Menstruatiebloed kan reden herhaalde miskraam onthullen
Een tot drie procent van de vrouwen die zwanger worden, krijgt herhaaldelijk miskramen. Misschien kan sporten helpen. Om dat na te gaan, onderzoekt gynaecoloog Tess Meuleman (Radboudumc) menstruatiebloed van vrouwen die drie maanden lang gaan sporten.
Covid levert ernstige risico's op tijdens de zwangerschap, vooral bij niet-gevaccineerden
Tijdens de pandemie zijn miljoenen vrouwen zwanger geweest en bevallen. Toen het SARS-CoV-2 virus voor het eerst opdook, was het niet duidelijk welke extra risico's het eventueel inhield voor zwangere vrouwen en hun baby's.
Doet alcohol je risico op dementie dalen?
Wie één à twee glazen alcohol per dag drinkt zou minder risico lopen om dementie te ontwikkelen. Dat wijst Koreaans onderzoek uit. Drink je meer dan twee glazen, dan zou je net meer risico lopen. Hoe zit dat?
Een nieuwe therapie biedt hoop voor vrouwen met endometriose
Maandelijkse injecties met antilichamen kunnen de pijnlijke aandoening verzachten.
Goed begonnen is gigantisch gewonnen: waarom de eerste duizend dagen van een kind zo belangrijk zijn
Niet alle pasgeborenen zijn biologisch even oud. Schadelijke factoren waaraan baby’s in de eerste duizend dagen van hun leven worden blootgesteld, hebben een negatieve impact op hun normale ontwikkeling.
Groene omgeving heeft effect op kind in baarmoeder
Moleculair epidemioloog Rossella Alfano (UHasselt) en haar collega’s ontdekten dat een groene omgeving tijdens de zwangerschap de methylering van DNA bij het ongeboren kind beïnvloedt. Methylering speelt een belangrijke rol in de epigenetica, het moleculaire systeem dat onder meer genen in- en uitschakelt.
De strijd tegen pijn na het overwinnen van borstkanker
Een op de drie vrouwen kampt na het overwinnen van borstkanker met een ontregeld 'pijn-alarm'. Daardoor blijven ze zelfs bij een onschuldige activiteit zoals fietsen pijnklachten ervaren. Kinesitherapeute Eva Roose (VUB) wil deze borstkankeroverlevers helpen hun pijn-alarm te resetten.
Wetenschappers kijken naar menstruatiebloed in onderzoek naar miskramen en endometriose
Kan sporten voorkomen dat je een miskraam krijgt? En helpt een dieet bij endometriose? Nederlandse wetenschappers gaan het na.
Minilevers in de strijd tegen leverziekte
Om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, zijn vaak veel dierproeven nodig. VUB-onderzoeker Lianne van Os bewijst dat het soms anders kan. Van 1 muizenlever maakt zij in het lab zo'n 600 minilevers om medicijnen tegen leverziekte op te testen.
Slim implantaat verhelpt ongewild urineverlies
Een neurostimulator mee ontwikkeld door de Universiteit Antwerpen en het UZA moet patiënten helpen om hun plas beter op te houden.
Moet je veel water drinken om (gezond) oud te worden?
Amerikaanse onderzoekers bestudeerden 25 jaar lang medische gegevens van meer dan 11.000 volwassenen tussen 45 tot 66 jaar oud, die in de Verenigde Staten woonden. De wetenschappers volgden diezelfde mensen opnieuw op rond de leeftijd van 70 tot 90 jaar. Deelnemers die acht tot tien glazen water per dag dronken, bleven langer jong en gezond. Is water zo’n wondermiddel?
Is skiën slecht voor je knieën?
Kniespecialist Johan Bellemans ontvangt naar jaarlijkse gewoonte heel wat onfortuinlijke skiërs op zijn kabinet. Het bezorgt hem gemengde gevoelens. 'Ik vind het kras dat mensen dat gevaar blijven opzoeken’, aldus Bellemans in Knack. Hoe risicovol is die sport?
Het gevecht tegen antibioticumresistentie
Antibioticumresistentie is een groot probleem dat in de komende jaren alleen maar zal groeien. Wetenschappers zoeken daarom naar nieuwe manieren om resistente bacteriën te bestrijden.